Obama, Kerry willen einde aan wederzijds geweld

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 17 oktober 2015

Nieuws van 17 oktober 2015

Kerry zal Netanyahoe spreken in Berlijn. Nieuwe ‘coalitie’ in Syrië in gevecht met pro-VS groepen en Al-Qaida verwanten.

VS weer actief

De ‘lost generation’ maakt niet de indruk ‘in opdracht van Abbas’ te handelen

John Kerry zal volgende week in Berlijn een ontmoeting hebben met de Israëlische premier Netanyahoe. Onderwerp van gesprek is het indammen van het geweld in Oost-Jeruzalem en de bezette Westoever, dat hier en daar wordt aangeduid als ‘derde intifada’. Het is niet bekend of Kerry ook met de Palestijnse president Abbas een gesprek zal hebben. President Obama onderstreepte de Amerikaande betrokkenheid als volgt: Barack Obama said on Friday that he was very concerned about the outbreak of violence in Israel and that it was important for Prime Minister Benjamin Netanyahu and Palestinian President Mahmoud Abbas to tamp down rhetoric that can aggravate the situation. ‘We condemn in the strongest possible terms violence directed against innocent people.’

In tegenstelling tot hun gewoonte in het verleden veroordelen de VS niet eenzijdig de Palestijnen voor het geweld. De term ‘terrorisme’ wordt in verband met hen ook niet (meer) automatisch toegepast. De oproep om ‘rhetoric that can aggravate the situation’ achterwege te laten, was tot beide partijen gericht. De aanvankelijke Amerikaanse kritiek op het leger- en politieoptreden is wel wat afgezwakt. Mogelijk was dat een drukmiddel om Netanyahoe te bewegen tot het overleg dat nu in Berlijn zal plaatsvinden.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.680818

Gedode Palestijnen: januari j.l. – oktober. Totaal: 37, van wie ruim 12 ivm ‘terreuraanvallen’

Veiligheidsraad discussieert

In de Veiligheidsraad (VR) is gesproken over het geweld in Israël en de bezette gebieden. Het kwam niet tot een resolutie, hoewel Frankrijk wel pogingen daartoe deed. In de Franse ontwerp-resolutie gaat het met name om het benadrukken van de status quo op het Al-Aqsa complex. Het secretariaat van de VR gaf een overzicht van geweldsincidenten. Daaruit bleek dat ook in Israël zelf zich incidenten voordeden. De nieuwe VN-ambassadeur van Israël Danon, verwierp krachtig de suggestie dat er een internationale vredesmacht op het Al-Aqsa complex (de ‘Tempelberg’) gestationeerd zou moeten worden: Mr. Danon dismissed a request by the Palestinian delegation for an international protection force to provide security at the site. ‘We don’t think any intervention will help. Keeping the status quo is right thing to bring stability and to keep stability in the region.’ Israël claimt steevast dat het de status quo in acht neemt, maar dat staat op gespannen voet met de realiteit op de grond.

http://www.nytimes.com/2015/10/17/world/middleeast/israels-new-un-envoy-no-international-force-at-holy-site.html?ref=middleeast&_r=0

Brand in Graf van Aartsvader Jozef

In of rond ‘Josef’s Tomb’ is brand uitgebroken, volgens Israëlische media doordat een grote menigte Palestijnse jongeren brand stichtten. Palestijnse politie brachten het vuur onder controle. Er zou zware schade zijn aangericht. De Secretaris-generaal van de VN veroordeelde de brandstichting.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Josefs-Tomb-set-ablaze-by-Palestinian-rioters-426143

Syrië: Gezamenlijke aanval Rusland, Iran en Hezbollah

Militairen van Syrië, Rusland, Iran en (mogelijk) Hezbollah hebben een aanval uitgevoerd op de Syrische stad Aleppo: ‘This is the promised battle,’ a senior military source in Syria says, adding this is first time Iranian fighters had taken part on such a scale in Syrian war. Aleppo was tot 2011 de grootste stad van Syrië en is economisch van essentieel belang voor het land. Een deel van de stad is in handen van opstandelingen die door onder meer de VS en Saoedie-Arabië worden bewapend. Hezbollah heeft niet bevestigd dat het meevocht in de slag om Aleppo.

Er zijn berichten over intensieve deelname van een steeds grotere Iraanse militaire macht. De opstandelingen krijgen sinds kort geavanceerde antitank-raketten geleverd door de VS (via Saoedie-Arabië). Onder de opstandige strijdgroepen bevinden zich radicale islamisten, waaronder het door Saoedie-Arabië en Israël gesteunde Al-Nusra Front. Dit laatste is gelieerd aan Al-Qaida.

http://www.haaretz.com/news/middle-east/1.680814

achtergrond:

http://jaffadok.nl/syrie/