Obama kan Iran deal binnenhalen

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 3 september 2015

Nieuws van 3 september 2015

Israëllobby faalt op cruciaal punt, wordt afhankelijker van de Republikeinen. Speculaties over vertrek Abbas.

Obama’s veto staat

Intussen “op de grond” in de toekomstige Palestijnse staat: Moeder, tante en zus van de 12-jarige Mohammed Tamimi halen hem uit handen van een militair aan die bezig was hem te wurgen. Zusje, links, laat zich niet onbetuigd.

Obama heeft nu 34 democratische senatoren bijeen die zijn atoomovereenkomst met Iran zullen steunen. 33 zijn tegen en 33 hebben nog geen positie gekozen. Dit betekent dat de Senaat een presidentieel veto niet meer kan overrulen. Daarvoor zou een twee derde meerderheid nodig zijn. De gang van zaken versterkt de indruk dat het optreden van Netanyahoe de pro-Israëllobby in de richting van de Republikeinen heeft gedreven.

http://www.haaretz.com/news/world/1.673646

en:

http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-to-continue-vocal-opposition-despite-Obama-gaining-enough-votes-to-secure-deal-415027

Palestijnen niet geïnteresseerd in hun leiders

Een opinieonderzoek onder Palestijnen in de bezette Westelijke Jordaanoever geeft aan dat de steun voor president Mahmoud Abbas dramatisch laag is: 16%. Ook andere leiders halen lage percentages. Van de mogelijke opvolgers staat Marwan Barghouti op een eerste plaats. Barghouti zit vijf maal levenslang uit in een Israëlische gevangenis. Er blijkt onder de ondervraagden geen noemenswaardige steun voor ISIS of verwante salafistische organisaties.

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=767398

Israël houdt rekening met aftreden Abbas dit najaar

Israël gaat er van uit dat Abbas werkt aan een “exit strategie”, mogelijk dit najaar. Op de achtergrond spelen de opvattingen in de EU en de VS over hervatting van het vredesoverleg. De EU is daar voorstander van en lijkt de Franse lijn te kiezen: Israël binden aan een deadline. De VS gaan zover nog niet. Indien president Obama de EU lijn zou kiezen nadat “zijn” Iranpolitiek het Congres heeft gepasseerd, zou Abbas met een goede erfenis het toneel kunnen verlaten.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4697005,00.html

Vanunu, eerste interview na 30 jaar toegestaan

Vanunu: “verrader” van datgene waar niet over gesproken mag worden.

Mordechai Vanunu, de man die in de jaren ’80 de bewijzen leverde van een Israëlisch atoomwapen en sinds dertig jaar gevangen zit respectievelijk incommunicado wordt gehouden, heeft voor het eerst een interview mogen geven. Het zal binnenkort op een Israëlisch kanaal worden uitgezonden.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/200227 – .Vefyd3jWFyY