Obama: “Druk, druk, plus vijf maal daags bidden”

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 26 april 2015

Nieuws van 26 april 2015

Woede onder jongere generaties uit zich. Zoekt Israël nieuwe existentiële dreiging? Hamas wint in Bir Zeit.

Obama als komiek

Bij het jaarlijkse diner in Washington voor de pers heeft de president zich gisteren traditiegetrouw enkele grappen veroorloofd. Een grap ging over de Republikeinse leider John Boehner die nauw met Netanyahoe samenwerkt in de aanvallen op de Amerikaanse president: “It is no wonder that people keep pointing out how the presidency has aged me. I look so old John Boehner’s already invited Benjamin Netanyahu to speak at my funeral,”. Met een verwijzing naar de ‘beschuldigingen’ dat hij in het geheim een moslim zou zijn, zei de president: “being president is never easy. I still have to fix a broken immigration system, issue veto threats, negotiate with Iran. All while finding time to pray five times a day. Which is strenuous.”

Woede Jeruzalems jongere generatie moeilijk in de hand te houden

Algemene staking.

Overlopende woede leidt geregeld tot individuele gewelddaden van Palestijnen, meestal tegen politie en militairen. Gisteren reed een 32 jarige Palestijn met zijn auto drie politiemannen omver. Vrijdagavond werd een 17-jarige Palestijn doodgeschoten bij een checkpoint in de agglomeratie Jeruzalem. De auto van de burgemeester van Jeruzalem werd later op de dag met stenen bekogeld. Ook buiten Jeruzalem blijft het overigens zeer onrustig:  Bij de Grot van de Patriarchen in Hebron werd een 20-jarige Palestijn gedood. De Israëlische pers schrijft onveranderlijk over ‘terroristische aanvallen’. In veel gevallen is echter de informatie over de Palestijnse dader (of: slachtoffer) onvolledig of wordt door Palestijnse instanties tegengesproken. In de Jeruzalemse wijk Al-Tour werd met de politie gevochten na de dood van de 17-jarige. Er is een algemene staking uitgeroepen uit protest tegen het geweld tegen Palestijnen.

Israëlische militaire strategie past zich aan

In de Israëlische media verschijnen gelijktijdig berichten over een wijziging van de militaire strategie. Zowel Haaretz als Jerusalem Post melden een verschuiving van de aandacht voor de ‘nucleaire dreiging uit Iran’ naar de dreiging van Iran in samenwerking met Hezbollah. Israël zou zich hebben neergelegd bij de onvermijdelijkheid van de nucleaire deal met Iran. Israël zou zelfs de bewapening van Hezbollah met modern materieel beschouwen als een ontwikkeling die niet meer is tegen te houden. De nieuwe lijn zou zijn, de ‘tegenstander’ (Iran plus Hezbollah) in Libanon en Syrië te laten voelen dat een aanval op Israël meer nadelen dan voordelen voor hen heeft.

In de analyses wordt gewezen op de recente bombardementen door Israël in Zuid-Syrië, die als een voorloper van zo’n afschrikking moeten worden gezien. Indien de opvatting (JS, Jaffadok) juist is, dat het Israëlische systeem sterk afhankelijk is van een voortdurende, al dan niet werkelijk bestaande existentiële bedreiging dan kan dit betekenen dat Hezbollah de komende tijd de rol van bedreiger van de joodse staat (weer) gaat overnemen. In de artikelen wordt ook gewezen op het belang dat Israël heeft bij samenwerking met Saoedie-Arabië en Egypte bij het ‘in bedwang houden’ van de combinatie Iran-Hezbollah.

Hamas wint verkiezingen Bir Zeit Universiteit

Bij verkiezingen onder studenten van de Palestijnse Bir Zeit Universiteit heeft na nu bekend werd (Haaretz, 26/04) Hamas een forse overwinning behaald. Dat was voor het eerst sinds 2007. Waarnemers zien dit volgens Haaretz als een aardverschuiving in de stemming onder de Palestijnen in de bezette Westelijke Jordaanoever. Bir Zeit wordt namelijk gezien als een betrouwbare indicator voor de stemming daar.

Palestijns Knessethlid: hoe wordt holocaust zinvolle herinnering?

Huisverwoesting: Palestijnse jongen krijgt aanschouwelijk onderwijs in staatsburgerschap.

Ayman Odeh is een Israëlische Palestijn, lid van de Knesseth en leider van de Joint List. Deze lijstverbinding van Arabische partijen was succesvol bij de laatste verkiezingen. Hij voelde zich de afgelopen week verstikt (“suffocated”) door nationalistische symboliek in Israël: “State symbols watched him from all sides”. Hij gaf via Haaretz een advies aan premier Netanyahoe, die bij veel gelegenheden teruggrijpt op de vervolging van joden in de eerste helft van de vorige eeuw: “To identify with the stories about the Holocaust, we must fight racism and the persecution of minorities. And that’s not what’s happening in this country.”

International Bible Contest: eindelijk weer winnaar uit Israël

Israëlische premier bij uitreiking bijbelprijs.

“It is from the visions of the prophets for ingathering the dispersed people of Israel to their historic homeland, from East to West, North to South. These prophecies are coming true before our eyes.” Dit waren de woorden van de premier van Israël bij de ceremonie waarin de winnaar bekend werd gemaakt van de Internationale Bijbel Wedstrijd (voor gelovige joden is het Oude Testament het woord van God). De jaarlijkse internationale quiz voor bijbelkennis is voor het eerst sinds geruime tijd weer gewonnen door een jood uit Israël.

De opmerkingen van de Israëlische regeringsleider, die zelf niet bekend staat als gelovig, geven aan hoezeer in officieel Israël geloof, staat en identiteit verweven zijn geraakt. “This is the foundation of Zionism, which engraved on its flag the return to Zion and sees Israel as the home of all the world’s Jews,” zei de premier ook. Hij voegde er volgens de Jerusalem Post aan toe dat, ‘Zionism took the idea of the ingathering of exiles (het verzamelen van verbannenen) from the Bible,’.

bronnen:

Haaretz, 26/04

Palestine Information Center, 26/04

Jerusalem Post 26/04 en 23/04

New York Times, 25/04

isrealnationalnews, 26/04

achtergrond:

http://jaffadok.nl/natie-en-staat/