Nieuws van 9 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 9 september 2014

Egypte: stuk woestijn voor Palestijnen

Alle partijen reageren op een voorstel waarvan de Egyptische president zegt dat hij het niet heeft gedaan en Abbas dat hij het niet heeft gekregen.

Al Sisi (bron: The Cairo Post)

Jaffadoknieuws van 8 september bracht (in de marge van het overige nieuws) het volgende bericht: Volgens israelnationalnews heeft Al Sisi aan Abbas, een deel van de Sinaïwoestijn aangeboden. Het zou gaan om een grondgebied vijfmaal zo groot als de Gazastrook. Dit was gebaseerd op een bericht in israelnationalnews, die het had overgenomen van de Israëlische legerradio (Army Radio, 08/09).

Volgens Al Ahram, de Egyptische krant die in handen is van het generaalsregiem, heeft president Al Sisi in een toespraak ter gelegenheid van de ‘nationale lerarendag’ ontkend dat hij zo’n voorstel heeft gedaan. Wat Egypte betreft is er ‘geen enkele ruimte om erover te discussiëren’.

Gisteren al heeft ook Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit ontkend dat er aan hem een dergelijk voorstel is gedaan. Al-Tayyib Abd Al-Rahim, de Secretaris-Generaal van het Bureau van Abbas verklaarde tegenover het Palestijnse nieuwsagentschap Ma’an dat het bericht ‘gefabriceerd’ is. Hij voegde eraan toe dat voor president Abbas alleen een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967 met als hoofdstad Oost-Jeruzalem acceptabel is.

Reeds op maandag reageerden verschillende Israëlische politici zeer geïnteresseerd op het voorstel dat al dan niet gedaan werd tijdens het gesprek tussen Al Sisi en Abbas. Minister van Transport Yisrael Katz van Likoed sprak waarderend over een verreikende visie. Knessethlid Ayelet Shaked van regeringspartij Jewish Home riep premier Netanyahoe op het serieus te nemen. Volgens haar toonde het ‘Egytische voorstel’ aan dat de oplossing van het conflict met de Palestijnen regionaal moet zijn en niet alleen ‘op Israël’s schouders moet rusten’.

Het ‘Giora project’ van 2004 (bron: Defense Update)

Nb: Het ‘Sinaï-voorstel’ is niet nieuw. Verschillende Israëlische academici hebben er over geschreven. Vele jaren geleden werd het gedaan door de oud-generaal Giora Eiland, voormalig hoofd van de Israëlische Veiligheidsraad. Meer recent verklaarde de (toen reeds afgezette) Egyptische president Mubarak dat premier Netanyahoe hem in 2010 het voorstel had gedaan om de bevolking van Gaza over te brengen naar de Sinaïwoestijn. Hij zou dat hebben afgewezen (gepubliceerd in de krant Al Youm Al-Sabaa, op 15/09/2013).

bron:

Ma’an News, 09/09

israelnationalnews, 08/09 en 09/09

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 09/09

 

achtergrond:

http://jaffadok.nl/transfer-jordaanse-optie/