Nieuws van 9 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 9 oktober 2014

Gaza: Geen geld als Israël weer bombardeert

Laag gespannen verwachtingen voor de donorconferentie, zondag in Caïro. Onze belastingbetalers hebben begin van opbouw al twee keer zien verwoesten.

Wachten op schijngevechten in Caïro (foto: blog Anja Meulenbelt)

De conferentie die op 12 oktober in Caïro begint zal onder andere worden bijgewoond door John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers uit Europa. De Zweedse diplomaat Johan Schaar verklaarde dat het voor de regeringen geen optie is om voor de derde maal naar de belastingbetalers in de eigen landen te gaan met het verhaal dat veel geld is gegeven terwijl er geen garantie is dat de resultaten van de wederopbouw niet weer door Israël worden weggebombardeerd.

De diplomatieke formule die door diplomaten wordt gehanteerd is dat geld voor de werderopbouw van Gaza alleen op tafel komt als er commitment is van beide partijen aan een duurzame vrede. Alleen dan kan herhaling voorkomen worden van de gang van zaken in januari 2009 en november 2012. Toen vernietigde het Israëlische leger grote delen van de infrastructuur in de Gazastrook, van overheidsgebouwen tot riolering en ziekenhuizen die vooral met donorgelden waren gebouwd of hersteld.

Het commitment van beide partijen aan een duurzame vrede dreigt de kwadratuur van de cirkel te worden. Israël eist dat de Palestijnse Autoriteit (PA) het voor het zeggen krijgt in de Gazastrook. Maar Hamas wil zich niet langs die weg laten ontwapenen en zich daarmee uitleveren aan de met de Israëlische geheime dienst samenwerkende PA-veiligheidsdiensten. De Israëlische eis betekent in feite dat de politieke samenwerking tussen Hamas en de PA beëindigd moet worden. Hoewel in de eenheidsregering geen Hamasleden zijn opgenomen, schermt het Amerikaanse Congres toch met de antiterrorisme wetgeving: geen geld naar terroristen.

De VS hebben Hamas begin jaren ’90 op de lijst gezet van terroristische organisaties. Amerikaanse politici mogen daarom niet met de organisatie praten. Alhoewel voor een effectieve wederopbouw Hamas onontbeerlijk is. Aangezien ook de EU tien jaar geleden in navolging van de VS Hamas als terroristische organisaties heeft aangemerkt, heeft Europa vrijwel geen middel om de blokkade van Israël te doorbreken. Het gevaar is groot dat de conferentie schijngevechten aangaat over de details van het beheer van de grensovergangen en de eventuele geldstroom naar Gaza.

Johan Schaar vergeleek de Israëlische eisen met een bijbel: If Israeli procedure is going to be implemented as Bible, well nobody goes to heaven with this Bible.

 

bron:

middleeasteye, 08/10

presstv, 08/10

maannews, 08/10