Nieuws van 9 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 9 november 2014

Palestijnse staking in Israël

Palestijnen gedenken de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989. Gelijktijdige onrust in Israël, Jeruzalem en bezet gebied.

Val van de Berlijnse muur: 25 jaar geleden

In Bir Nabala, ten noorden van Jeruzalem: opening van ‘de Berlijnse muur’

Is dit het grotere aanpassingsvermogen van de jeugd? Is het een door de sociale media toenemend gevoel voor de ‘symbooltaal’ van het Westerse publiek? Feit is dat jongeren in Bir Nabala, een Palestijns stadje in bezet gebied ten noorden van Jeruzalem, met een simpele actie inspelen op de collectieve herinnering van de Westerse wereld. Gewapend met een moker en een Palestijnse vlag creëren zij een beeld dat een krantenlezer hier, dwingt standaardopvattingen over vrijheid en onderdrukking te doordenken.

Oproep tot algemene staking onder ‘Arabs’ in Israël

Leiders van de Palestijns-Arabische minderheid in Israël hebben opgeroepen tot een algemene staking. Vandaag, een normale werkdag in Israël, zouden alle winkels van Palestijnen gesloten zijn. De aanleiding tot het algemene protest is de dood van een 22-jarige Palestijn die door de politie tijdens een demonstratie werd neergeschoten. Israëlische woordvoerders verklaarden aanvankelijk dat de politieman uit zelfverdediging handelde. Uit beelden die inmiddels zijn opgedoken blijkt echter het tegendeel. Daarmee kreeg het protest in Palestijnse kring een bredere basis.

Gisteren deden vele duizenden mee aan demonstraties in Galilea in het noorden van Israël. Er werden anti-Israëlische slogans geroepen. Israelnationalnews meldt 5.000 demonstranten in de geboorteplaats van de 22-jarige en wijst erop dat spandoeken werden meegedragen met de tekst: ‘his only crime was being an Arab‘. Een uur na afloop van de demonstraties braken op twee plaatsen elders in Israël bosbranden uit. Volgens Israëlische media waarschijnlijk aangestoken om het protest kracht bij te zetten. Op enkele plaatsen werden bussen aangevallen terwijl in Oost-Jeruzalem de ‘Light Rail’ het weer moest ontgelden.

De ‘Samaria Regional Council’ – een kolonistenorganisatie – dringt aan op uitvoering van reeds toegezegde investeringen in infrastructuur die de kolonisten beschermt tegen Palestijnse stenengooiers en wegblokkades. Dat betekent concreet het verder fysiek afschermen van het joodse wegennet, openbaar vervoer, e.d. van de Palestijnse bevolking. Het ministerie van Financiën heeft het vrijgeven van dit budget, ten laste van de overheidsbegroting, tegen gehouden.

Opvallend was dat in verband met de dood van de man uit Galilea tegelijkertijd demonstraties werden gehouden in bezet Oost-Jeruzalem en in de bezette Westoever. De Israëlische politiek is er steeds op gericht geweest de Palestijnse bevolking geografisch en politiek te fragmenteren. Dit soort solidariteitsbetuigingen (evenals die tussen Gaza en de Westoever) zijn mogelijk een indicatie dat die politiek niet zal slagen.

Het Palestijns-Arabische Knessethlid Achmed Tibi verklaarde dat de veiligheidsdiensten de Israëlische Palestijnen (in Israëlische kranten meestal met ‘Arabs’ aangeduid) als vijand zien en dat Israëlische joden anders worden behandeld. De discriminatie van de Palestijnse minderheid (ongeveer 1,2 miljoen van de zes miljoen Israëlische staatsburgers) is een explosief thema. Zeker nadat Israëlische regeringen vanaf 2007 steeds nadrukkelijker eisen dat Israël niet alleen als staat wordt erkend maar ook wordt erkend als joodse staat. Het dreigement gisteren van premier Netanyahoe (‘that he would consider revocation of citizenship of those calling for Israel’s destruction‘) is olie op het vuur van de Palestijnse angst voor hun toekomst in de joodse staat..

EU, Mogherini

De EU buitenland vertegenwoordigster Frederica Mogherini bezocht gisteren de Gazastrook. Zij benadrukte dat een Palestijnse staat (‘binnen vijf jaar’) nodig is. Mogherini zei verder dat de wereld zich niet nog een oorlog in de Gazastrook kan veroorloven (‘can not afford‘). En: ‘We need a Palestinian state – that is the ultimate goal and this is the position of all the European Union’. (Saudi Gazette: Mogherini smiles as she visits a UN-run school sheltering Palestinians )

 

bron:

presstv, 09/11

israelnationalnews, 09/11

Saudi Gazette, 08/11

achtergrond:

http://jaffadok.nl/nieuws-van-8-november-2014/