Nieuws van 9 augustus 2014

Nieuwe beschietingen; Hamas blijft in Caïro

Vannacht zijn de onderhandelingen in Caïro vastgelopen. Israël en het Egyptische generaalsbewind gaven niet toe op het kernprobleem: de blokkade.

Omar Shaban, van de in Gaza gevestigde denktank Pal Think

Israël heeft zijn delegatie vannacht uit Caïro teruggeroepen. De delegatie van Hamas en de Islamitische Jihad zijn nog steeds in de Egyptische hoofdstad. De driedaagse wapenstilstand die dinsdag inging is daarmee van de baan. In de onderhandelingen concentreerde de Palestijnse delegatie zich op de eisen die voor de 1,8 miljoen bewoners van de Gazastrook een kwestie van leven of dood zijn geworden. De belangrijkste punten op dat gebied zijn:

Punt 1. Opheffing van de bijna totale afgrendeling van de buitenwereld van de bevolking van de Gazstrook. Zelfs bouwmaterialen voor in 2012 verwoestte gebouwen die betaald waren door westerse regeringen kwamen niet meer door de goederenovergang Kerem Shalom. Een aantal westerse regeringen dringen aan op een oplossing van dit knelpunt. Ook de opening van de doorlaatpost Rafah door Egypte heeft prioriteit voor de bevolking.

Punt 2. Een eigen haven ten zuiden van de hoofdstad Gaza. Met de aanleg van deze haven was in de jaren ’90 overigens al begonnen. Europese regeringen stelden indertijd 40 miljoen dollar ter beschkking. Tijdens het geweld van de tweede Palestijnse volksopstand (2000 – 2005) kwam het project stil te liggen. Verschillende Europese regeringen steunen nu de gedachte om schepen naar Gaza te laten varen, onder internationaal toezicht (omdat Israël zegt te vrezen voor herbewapening door Hamas en dat aanwijst als oorzaak van alle geweld).

Punt 3. Een nieuw vliegveld in de Gazastrook. Ook met de aanleg daarvan was indertijd met hulp van buiten begonnen. Het Israëlische leger verwoestte de luchthaven in aanbouw.

Punt 4. Toegang tot de zee voor visserij tot aan twintig zeemijlen. Die grens was overeengekomen in de ook door Israël ondertekende Akkoorden van Oslo (1993). Door de Israëlische marine werd de grens steeds verder terug geschoven. Na de wapenstilstand in november 2012 werd de grens als compromis weer verruimd tot zes zeemijlen. Daarna begon weer het terugdringen door de marine.

De blokkade zorgt al jaren vanuit landen overal ter wereld voor hulpaanbod: Nieuw-Zeeland

Punt 5. In gesprek is een tijdelijke leniging van de noodsituatie op energiegebied. Bijvoorbeeld door een kleine krachtcentrale op een schip voor de kust. Het zal minstens een half jaar duren voor de enige electriciteitscentrale in de Gazastrook (die door Israël werd verwoest) kan worden hersteld.

bron:

morgenweb.de

PalThink for Strategic Studies

http://en.ria.ru/red_line/20140809/191863849/Military-Operation-Will-Not-Solve-Israeli-Palestinian-Conflict.html

Al Jazeera