Nieuws van 8 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 8 september 2014

Hamas: ontwapenen, niet ontwapenen

Op 21 en 22 september beginnen in Caïro de onderhandelingen over ‘duurzame vrede’ rond Gaza. Willen Israël en Egypte ‘hun eigen Palestijnen’ voor het grondwerk?

Al Sisi en Abbas, recent

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voorgesteld om een internationale troepenmacht in de Gazastrook te stationeren. Die zou toezicht moeten houden op de wederopbouw en de demilitarisering van de Gazastrook en moeten voorkomen dat Hamas zijn bewapening weer opvoert. Het voorstel zou nog in discussie zijn op kabinetsniveau. Het speelt in op voorstellen waarmee Frankrijk, Duitsland en Engeland vorige maand kwamen. Een EU-contingent zou de voorkeur hebben van Israël.

Hamasleider Ismail Haniye zei zondag in reactie hierop dat Hamas nimmer aan de Israëlische eis om de wapens in te leveren tegemoet zal komen.

In Egypte worden op dit moment 150 militairen van de Palestijnse Autoriteit getraind, die op grond van de voorlopige wapenstilstandsovereenkomst de grensovergang Rafah (tussen Egypte en Gaza) moeten gaan controleren.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas brengt momenteel een meerdaags bezoek aan Egypte. Hij spreekt de Egyptische president Al Sisi en zal een bijeenkomst bijwonen van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga. De belangrijkste boodschap van Abbas de laatste dagen is, dat Hamas het bestuur in de Gazastrook moet overdragen aan de eenheidsregering van Fatah en Hamas. Zie ook: http://jaffadok.nl/nieuws-van-7-september-2014/

De Sinaïwoestijn: een vergeetput?

Volgens israelnationalnews heeft Al Sisi aan Abbas, een deel van de Sinaïwoestijn aangeboden. Het zou gaan om een grondgebied vijfmaal zo groot als de Gazastrook. Palestijnse vluchtelingen zouden zich daar ook kunnen vestigen en het gebied moet gedemilitariseerd zijn. In ruil daarvoor zou de PA af moeten zien van ‘de grenzen van 1967’ als de grens van Israël. De PA zou dan naast deze ‘Palestijnse Sinaï’ ook de zeggenschap krijgen over de Palestijnse steden in de Westelijke Jordaanoever (nb: in deze steden zijn vrijwel alle Westoever Palestijnen al via etnische zuiveringen geconcentreerd). Israël zou op de hoogte zijn van het voorstel; de VS zouden groen licht hebben gegeven. Het voorstel werd jaren geleden al gedaan door de Israëlische generaal Giora Eiland.

 

bron:

Al Quds

israelnationalnews