Nieuws van 8 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 8 januari 2015

Israël en de aanslag in Parijs

Aanslag in Parijs: instrumentalisering door regering Israël, vrij extreme commentaren over Europa naast nuchtere geluiden.

Netanyahoe: Israël staat achter Europa

Borge Brende, Noorse minister van Buitenlandse Zaken op bezoek bij Netanyahoe

Premier Netanyahoe heeft een ontmoeting met de Noorse minister van Buitenlandse Zaken gebruikt om zijn boodschap naar aanleiding van de Parijse aanslag in de media te brengen: dezelfde krachten die Europa aanvallen, vallen Israël aan. De Noorse minister Borge Brende en zijn premier betuigden hun medeleven met de Franse regering en de Fransen. Noorwegen beleefde zelf in de zomer van 2011 een aanslag door een rechtse anti-moslim extremist die 77 doden kostte. De dader, Anders Breivik, was een bewonderaar van verschillende anti-moslim opinionleaders in Europa en Nederland. Netanyahoe had gisteren al een korte verklaring afgelegd: ‘All free societies must unite to fight this terror‘.

Lieberman ziet terroristische verbanden

De Israëlische minster van Buitenlandse Zaken legde volgens Jpost op zijn facebookpagina een verband tussen Hamas en diverse gewelddadige islamitische organisaties: ‘[de Parijse groep] is an inseparable link in the chain that includes the terror groups Hamas, Islamic Jihad, al-Qaida and ISIS‘.

Voorzitter Franse CRIF: bedreiging Europa

Parijs (Trouw/Reuters)

Roger Cukierman, voorzitter van de Franse overkoepelende joodse organisatie CRIF en vice-voorzitter van het Joods Wereld Congres (WJC), gaf een verklaring uit, waarin hijuiting gaf aan zijn geschoktheid. Cukierman maakte in deze verklaring wel (impliciet) onderscheid tussen islamitische en islamistische organisaties: ‘Islamist terrorism is the main threat to our security and well-being today, and it must be fought vigorously everywhere, because it is a poison for our societies‘. Islamistische visies plaatsen het gezag van de godsdienst boven de politiek.

Analyse in Haaretz: geen illusies

Een analyse in Haaretz van Amos Harel, waarschuwt zijn lezers ervoor te denken dat de aanslag in Frankrijk tot sympathie voor Israël zal leiden: ‘Europe is becoming increasingly vulnerable to terror attacks, but anyone who thinks Europeans will now feel we are all in the same boat is liable to be disappointed‘. De associatie van het Europese publiek is volgens de schrijver niet met Israël als bondgenoot maar met de strijd tegen IS(IS) onder aanvoering van de VS. Die maakt Europa kwetsbaar.

Ynetnews: ‘laat racistisch rechts niet profiteren’

Commentator Ben-Dror Yemini schrijft in Ynetnews dat het treurig zou zijn als het geweld in Parijs zou leiden tot politieke winst voor extreem rechts, ‘which is usually racist and anti-Semitic‘. Hij beveelt de Franse autoriteiten aan om vertegenwoordigers van de meerderheid van vredelievende moslims in Frankrijk serieus te gaan nemen: ‘There is no need for Islamophobia, it’s time for jihadophobia‘.

Commentaar: Europa levensgevaarlijk

Een commentator in Israelnationalnews die schrijft vanuit Italië, stelt dat in Europa cartoonisten, schrijvers en journalisten met de dood bedreigd worden en bescherming nodig hebben op een niveau dat onvoorstelbaar is in Israël. Hij heeft dozijnen van deze mensen ontmoet ‘van Amsterdam tot Kopenhagen’ en noemt hen helden van de intellectuele vrijheid (nb: als Israëlische kranten spreken van ‘Israël’ bedoelen zij bijna automatisch joods Israël). Gevaarlijk zou niet alleen zijn, het schrijven van artikelen met kritiek op de islam maar ook openlijk pro-Israëlische artikelen: ‘These journalists must watch themselves and take precautions. Because writing articles critical of Islam or openly pro Israel make them a target for assassination attempts and intimidation campaigns.’ En: ‘Nobody wants to be a martyr. That is why I fear being a pro Israel and a free writer today in Europe. It might be better to change my profession. But would they really stop if one changes one’s self?

VS: Palestina geen staat, dus niet bij ICC

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Jen Psaki heeft verklaard dat Palestina geen staat is en daarom niet is gekwalificeerd voor het Internationaal Strafhof (ICC). Inmiddels heeft de VN de toetredingsprocedure voor Palestina in gang gezet. Psaki suggereerde dat de VS dat juridisch gaan aanvechten, of op zijn minst de jurisdictie van het Hof in de Westelijke Jordaanoever zullen bestrijden.

bronnen:

Jpost, 08/01 en 07/01

Haaretz, 08/01

Ynetnews, 08/01

The Norway Post, 08/01

israelnationalnews, 07/01

achtergrond:

http://jaffadok.nl/terrorisme/