Nieuws van 8 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 8 februari 2015

Militair bestuur past collectieve straffen toe

14-jarige Malak wordt internationaal symbool. Het collectief straffen wordt in de bezette gebieden algemeen beleid. Kinderen lijken daarbij een bijzondere rol te spelen.

Collectieve straffen in bezet gebied

Militair bestuur voor niet-joden: het leger arresteert

De niet-gouvernementele organisatie Arab Group for Development and National Empowerment, gevestigd in Genève, maakt bekend dat in de maand januari 400 Palestijnen in de bezette gebieden werden gearresteerd door het Israëlische leger. Een gemiddelde van 13 per dag. Daaronder waren 57 kinderen en 18 vrouwen. Vijftien kwamen uit de Gazastrook: enkele vissers en handelaren die (met Israëlische doorlaatvergunning) bij de controlepost Erez toch werden gearresteerd. Honderd van de arrestanten zitten in administratieve hechtenis: zonder aanklacht of begin van een proces. In totaal zitten nu 500 Palestijnen in administratieve hechtenis.

De ‘Arab Group’ vraagt internationaal aandacht voor de stijging van willekeurige arrestaties/ontvoeringen van Palestijnen door het leger. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen en vrouwen. Het wegvoeren van mensen vindt vaak ‘s nachts plaats en gaat gepaard met het met veel geweld binnenvallen van huizen en met vernielingen. De ‘Arab Group’ wijst in navolging van andere mensenrechten organisaties op de willekeur, die kennelijk tot doel heeft het collectief straffen van de bewoners van dorpen, wijken of straten. In totaal zitten 6.500 Palestijnen in gevangenissen.

Militair bestuur slecht voor kinderen

De Palestijnse Autoriteit (‘Palestinian leadership’) heeft volgens persbureau AFP in een brief aan de VN gewezen op het wegvoeren van kinderen in het midden van de nacht, door het bezettingsleger in de Westelijke Jordaanoever. In de brief is sprake van ‘seizing children in the dead of night (detaining Palestinian children) for extended periods of time (and subjecting them) to psychological and physical torture‘. Volgens Defense for Children International Palestine worden zo’n 1.000 kinderen per jaar ingerekend door militairen, waarvan velen in politiebureaus en gevangenissen terechtkomen.

Malak al-Khatib geeft militair bestuur een ‘gezicht’

Malak al-Khatib; ontvangt Haneen Zoabi met voetboeien

Het 14-jarige (inmiddels waarschijnlijk 15 jaar) Palestijnse meisje Malak al-Khatib is internationaal uitgegroeid tot een symbool van het beleid om kinderen in de bezette gebieden angst aan te jagen en hun ouders te straffen. Zij werd op weg naar school gearresteerd omdat zij een mes in haar schooltas zou hebben en stenen zou hebben gegooid. Volgens de familie ‘absurd’ en gaat het om afgedwongen bekentenissen. Het meisje zou aan harde ondervraging zijn onderworpen zonder juridische bijstand. Haar familie heeft haar niet mogen bezoeken en mocht in de rechtszaal niet met haar praten. Zij is inmiddels veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf en een geldboete. Voor de (militaire) rechter verscheen zij aan handen en voeten geboeid. Toen familie haar een jas wilde aanreiken werd dat door de rechter verboden.

Volgens de Palestinian Prisoners’ Club zitten op dit moment 4 minderjarige meisjes in gevangenissen en 196 jongens (de cijfers veranderen per maand). Sinds 2000 zijn ongeveer 8.000 kinderen gearresteerd en door militaire rechtbanken veroordeeld. Defence for Children International en het UN Children’s Fund (UNICEF) houden hierover registraties bij. Eerstgenoemde stelt dat 75% van de gevangen kinderen worden mishandeld: ‘physically assaulted during interrogation and detentions‘. Het UN Children’s Fund heeft in zijn documentatie, ‘violations of children’s rights, including patterns of killing and injuries, arrest, ill-treatment and torture, displacement and denial of access to health and education services‘.

Malak: sociale media doen inmiddels hun werk

Eerder deze week heeft het Palestijnse lid van de Knesseth Haneen (Hanin) Zoabi Malak al-Khatib bezocht in de gevangenis. Zoabi, tegen wie een campagne loopt die waarschijnlijk zal leiden tot een verbod gekozen te worden in de nieuwe Knesseth, zei na haar bezoek dat, ‘Malak enjoyed high spirits and showed great courage despite being detained with leg shackles (voetboeien)’. Ook had zij Zoabi gezegd dat zij ‘the systematic killing of Palestinian people in Gaza Strip‘ verwierp.

Labour voor blokkade Zoabi

De combinatie Labour/Hatnuah die zich in de verkiezingen ‘Zionist Camp’ noemt heeft zich aangesloten bij de partijen die Haneen Zoabi willen uitsluiten van verkiezing in de volgende Knesseth. Daarmee staat min of meer vast dat de Knesseth die maatregel gaat nemen. Zoabi heeft veel opschudding veroorzaakt met haar deelname aan de Gaza Flotilla in 2010 en met haar stelling dat Israël en de bezette gebieden één staat zouden moeten worden met gelijke rechten voor

bronnen:

Palestine Information Center, 08/02

Maan News, 07/02

https://www.facebook.com/WomenForPalestine

+972, 07/02