Nieuws van 8 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 8 december 2014

Kerry: 2 staten. Bennett: neen

Israëlische luchtmacht bombardeert doelen in Syrië. Israëlische minister en partijleider Naftali Bennett op ramkoers met Kerry.

Israël bombardeert Syrië

Naftali Bennett (foto: jfjfp)

Israël heeft onder andere nabij de hoofdstad Damascus opslagplaatsen van wapens aangevallen. Het zouden voorraden zijn met luchtafweergeschut voor de Libanese organisatie Hezbollah. Hezbollah voert al sinds 1982 strijd met Israël over de macht in Zuid-Libanon. Sinds Israël zich in 2000 moest terug trekken uit dat gebied, schendt de Israëlische luchtmacht (IAF) dagelijks het luchtruim, tot grote ergernis van Libanon. De wapens in de depots in Syrië zouden het voor Israëlische drones en militaire vliegtuigen moeilijker maken het Libanese luchtruim binnen te dringen.

Gisteren beschuldigde de partij Yesh Atid van Yair Lapid, tegenstander van premier Netanyahoe in de verkiezingen, de regering ervan dat de aanval op het buurland meer had te maken met de binnenlandse politiek dan met veiligheid. Dit leidde tot een woedende tegenaanval vanuit partij Joods Huis van Naftali Bennett. Het is vaker voorgekomen dat beslissingen inzake oorlogen een belangrijke rol spelen bij het verwerven van de kiezersgunst (Libanon 2000 en 2006; Gaza 2008 en 2014). Strategisch zijn er geen aanwijzingen dat Israël het regiem van de Syrische Assad weg wil hebben. Assad en zijn vader (en voorganger) bewaren al sinds de jaren ’70 de rust aan de grens met Israël.

Confrontatie tussen Kerry en Bennett

Nederzettingen: Regering zorgt voor zijn achterban (foto: mondoweiss)

Minister van Buitenlandse Zaken van de VS John Kerry, heeft op een conferentie van het Saban Instituut gezegd dat de tweestaten oplossing de enige oplossing is die kan garanderen dat Israël een joodse staat en een democratie blijft: (…) ‘for the simple reason that there is no one-state alternative that is viable or can preserve Israel’s status as a Jewish state and as a democracy‘. Twee dagen eerder had de Israëlische politicus Naftali Bennett van Joods Huis op dezelfde conferentie de tweestaten oplossing als onrealistisch afgedaan. Hij herhaalde voorstander te zijn van het annexeren van 60% van de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen kunnen dan in de overblijvende 40% een bepaalde soevereiniteit krijgen. Daaraan voegde hij echter toe dat, ‘the idea of a solution to the Israeli-Palestinian conflict was an illusion‘.

Kerry zei dat Washington zal wachten op de nieuwe regering in Israël, ‘wanneer die ook gevormd zal worden‘, maar dat de tweestaten oplossing het doel blijft. Bennett zal volgens de meeste Israëlische politieke analisten volgend jaar samen met de partij van Netanyahoe (Likoed) de kern van de nieuwe regering vormen.

Subsidie voor de kolonisten

Enkele uren voor de ontbinding van het parlement door de Israëlische president, heeft de regering een extra bedrag vrijgemaakt voor de nederzettingen in bezet gebied. Premier Netanyahoe geeft hiermee aan dat de kolonistenbeweging de nog in de regering zittende partijen, Likoed en Joods Huis, kunnen vertrouwen.

bron:

jpost, 08/12 en 07/12

israelnationalnews, 07/12

achtergrond:

http://jaffadok.nl/hezbollah/

http://jaffadok.nl/eenzijdige-stappen/