Nieuws van 7 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 7 september 2014

Spanning in PA-eenheidsregering

 

Mahmoud Abbas legde zaterdagnacht een dreigende verklaring af. Intussen is Hamasleider Ismail Haniyeh is volgens peiling (donderdag j.l.) voor de Palestijnen de gewenste president.

Husam Badran, woordvoerder van Hamas

Een Hamasleider in de Gazastrook heeft leden van de organisatie in de Westelijke Jordaanoever (Westoever) opgedragen om niet te gehoorzamen aan oproepen om te verschijnen voor verhoren. Deze ‘dagvaardingen’ zijn uitgegaan van de veiligheidsdienst van de Palestijnse Autoriteit (PA). De PA-veiligheidsdienst werkt nauw samen met het Israëlische leger en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth. Het aantal verhoren en arrestaties van Hamasleden was vorige week al toegenomen.

Op de achtergrond van deze confrontatie doet zich de voor Fatah verontrustende ontwikkeling voor dat de populariteit van Hamas (scherp gestegen tijdens de Israëlische aanvallen) onveranderd hoog blijft. Ook in de Westoever. 61% van de Palestijnen in de Westoever en de Gazastrook zouden nu bij verkiezingen Haniyeh als president willen tegen 32% Mahmoud Abbas (Fatah). Een belangrijk doel van de vier maanden geleden totstandgekomen eenheidsregering is het houden van verkiezingen. De situatie heeft dus overeenkomsten met die in 2006, toen Hamas de verkiezingen won.

Executies door Hamas, recent in de Gazastrook.

Abbas heeft vannacht in een verklaring Hamas beschuldigd van liquidatie van Fatahleden in de Gazastrook onder het mom van de doodstraf voor collaborateurs. Hij zei ook dat deze mensen tijdens de Israëlische aanvallen huisarrest hadden. Hij verwijt Hamas dat het een schaduwregering in de Gazastrook heeft en dat Fatah daar feitelijk niets te zeggen heeft. Abbas zei Hamas niet te vertrouwen en dreigde de eenheidsregering te laten vallen.

Vandaag reageerde de woordvoerder van Hamas dat Abbas moet ophouden een ‘dialoog’ te voeren via de media. Ook noemde hij Abbas’ opmerking dat een groot deel van de doden in de Gazastrook Hamasstrijders waren ‘onwaar’ en gebaseerd op onbetrouwbare bronnen. De cijfers van Abbas komen dicht in de buurt van die van Israël dat zegt dat ongeveer de helft van de doden Hamasstrijders waren.

Fatah en Hamas voeren kennelijk achter de schermen een felle discussie over de uitvoering van het Caïro Akkoord waarmee een wapenstilstand werd bereikt. Op dit moment vormt de bemanning (door Fatah) van de Rafah-toegang vanuit Egypte naar Gaza het twistpunt.

 

bron:

maannews

Al Jazeera

israelnationalnews