Nieuws van 7 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 7 november 2014

Tempelberg: regering probeert bij te sturen

Religieuze fanatici willen de status quo veranderen. Met steun van sommige autoriteiten. Netanyahoe onderkent het gevaar en belt koning Hoessein.

Palestijn in de Westoever retourneert gasgranaat bij protest ivm Tempelberg; achtergrond: Ofer gevangenis (AFP, Abbas Momani)

Premier Netanyahoe van Israël heeft gisteren de Jordaanse koning gebeld. Hij verzekerde hem dat Israël niet van plan is om de status quo te veranderen op het moslimheiligdom, ‘Al-Haram al-Sharif’ (de Tempelberg, of: the Noble Sanctuary). In 1994 zijn in het vredesverdrag tussen Israël en Jordanië de rechten vastgelegd van moslims en joden op dit complex. De Jordaanse koning fungeert als een beschermer van de rechten van de moslims. Religieuze ijveraars willen dat joden ook in dit moslimheiligdom kunnen bidden omdat er resten van een joodse tempel onder zouden liggen uit het begin van de jaartelling.

Jordanië is zeer afhankelijk van de VS en kan in normale situaties alleen indirecte kritiek op Israël uiten. Woensdag riep het zijn ambassadeur uit Israël terug. Toen werd duidelijk dat de Israëlische autoriteiten een rode lijn hadden overschreden. Netanyahoe was het afgelopen weekend al persoonlijk op bezoek geweest bij koning Hoessein. De gang van zaken deze week geeft aan dat de Israëlische regering de joodse radicalen in Jeruzalem niet in de hand heeft, ofwel de internationale gevolgen heeft onderschat. De religieuzen hebben veel steun binnen het veiligheidsapparaat, in de Knesseth en ook binnen de regering.

In Jordanië is voor vandaag een grote demonstratie aangekondigd tegen de Israëlische provocaties op de Tempelberg. Daartoe is opgeroepen door de Moslimbroederschap in Jordanië. De Jordaanse Broederschap is een toegelaten partij maar is potentieel een bedreiging voor het pro-Amerikaanse leiderschap in het koninkrijk.

Tempelberg vandaag

Vanmorgen (vrijdag is de dag van moskeebezoek) heeft de politie in Jeruzalem de toegang tot de heiligdommen op de Tempelberg beperkt. De inlichtingediensten ‘hadden aanwijzingen voor rellen door Arabieren’. Mannen tot 35 jaar worden niet toegelaten. Er is een massale aanwezigheid van politietroepen.

Gaza

Artsen en patiënten hebben bij de Rafah-doorgang op de grens van de Gazastrook en Egypte geprotesteerd tegen het gesloten houden van deze grenspost. Het militaire regiem in Egypte dat nauw samenwerkt me Israël, laat zelfs voor medische behandeling geen mensen door.

EU ‘hypocriet’

In de New York Times heeft Navi Pillay het EU beleid rond de eventuele toetreding van Palestina tot het Statuut van Rome hypocriet genoemd. Voor de behandeling van oorlogsmisdaden in de bezette gebieden (door welk van de partijen dan ook) is het Internationaal Strafhof pas bevoegd als Palestina toetreedt tot het Statuut (Israël is daarin geen partij omdat het die bevoegdheid van het Hof niet wil). De Palestijnse Autoriteit kan toetreden maar aarzelt. De EU oefent druk uit om niet tot toetreding over te gaan. Terwijl de EU al jarenlang op veel landen in de wereld druk uitoefent om juist wel toe te treden. Navi Pillay was van 2008 tot dit jaar rechter bij het Strafhof en van 2003 tot 2008 Hoge Commissaris voor mensenrechten van de VN.

bron:

NYTimes, 07/11 en 06/11

Jordan Times, 06/11

israelnationalnews, 07/11

achtergrond:

http://jaffadok.nl/jordanie/

http://jaffadok.nl/nieuws-van-6-november-2014/