Nieuws van 7 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 7 januari 2015

Veel te doen rond ICC

Secretaris-Generaal van de VN bevestigt: PA per april ‘deelnemer’ ICC. Vrees voor imago Israël. Likoednetwerk in VS helpt Netanyahoe.

Palestina treedt per 1 april 2015 toe tot ICC

De Secretaris-generaal van de VN heeft vannacht bevestigd dat de Palestijnse Autoriteit (PA) namens de staat Palestina per 1 april 2015 medeondertekenaar is van het Statuut van Rome. Daarmee heeft de PA toegang tot het Internationaal Strafhof (ICC).

Amerikaans Likoednetwerk financiert campagne

Surfer in Gaza trotseert de winter (foto: Adel Hana)

De verkiezingscampagne van de Israëlische premier Netanyahoe wordt volgens de Israëlische rekenkamer voor 90% gefinancierd door rijke Amerikanen. Prominent zijn op de lijst aanwezig de families: Falic, Book en Schottenstein, eigenaars van respectievelijk Duty Free Americas, Jet Support Services, Inc. American Eagle (kleding).

Er bestaat in de VS volgens jpost een goed georganiseerd netwerk voor steun aan Likoed: ‘American Friends of the Likud’. Financiering met politiek oogmerk van politici en media door welgestelde Amerikanen uit joodse kring is in Israël nauwelijks omstreden.

NB: Wel controversieel is de financiële steun aan de succesvolle krant ‘Israel Hayom’ (Israel Today) door de Amerikaanse miljardair Sheldon Adelson (casino’s). Het controversiële element is dan echter de dreiging die van het succes van Israel Hayom uitgaat voor andere media, zoals de voormalige nummer één Yedioth Ahronoth en Maariv. In de zin van concurrentie is er geen gelijk speelveld tussen deze media.

Het effect van de gang naar het ICC

Winter in Aida vluchtelingenkamp bij Bethlehem (december 2014)

Veel media hebben er al op gewezen dat veroordelingen van aangeklaagde Israëliërs wegens oorlogsmisdaden nog ver weg is. Er moeten eerst aanklachten zijn door de PA, ondanks de te verwachten extreme druk van de VS en Israël. Er komen zeker aanklachten tegen Palestijnen. Het ICC zal vervolgens mogelijk niet besluiten tot direct eigen onderzoek. Etcetera. Dit gaat mogelijk jaren duren. Gisteren bracht Haaretz een analyse van de ICC-kwestie. Die komt erop neer dat het eigenlijke belang van de toetreding door de PA tot het ICC en het mogelijke gechicaneer dat daarna volgt, ligt op het terrein van imago. Israël komt in de media en voor het grote publiek hoe dan ook in de sfeer van oorlogsmisdaden en een internationale rechterlijke instantie die zich daarmee bezig houdt.

NB: Een voorproefje van zulke effecten biedt de politieke strijd die nu in Israël gaande is rond mogelijk eigen onderzoek door het leger naar (oorlogs-) misdaden tijdens de aanval op de Gazastrook. Dergelijk onderzoek is vanuit Israël bezien functioneel, om het ICC zoveel mogelijk buiten de deur te houden en in eigen regie tot voor het leger ontlastende conclusies te kunnen komen. Maar voor een deel van Israëlische publieke opinie en voor de deze zomer in Gaza actieve legereenheden zelf, is zelfs deze associatie met oorlogsmisdaden onverteerbaar. Ondanks het ‘nut’ dat dergelijk intern onderzoek heeft voor Israël.

Procedure tegen Knessethlid Zoabi

De Procureur-Generaal in Israël heeft volgens PIC van vandaag een onderzoek geopend tegen Haneen Zoabi, lid van de Knesseth voor de Palestijns-Arabische partij Balad. Zij zou tijdens een demonstratie hebben geschreeuwd tegen politie- en andere functionarissen van de staat. Dit wordt opgevat als opruiing (‘incitement’) tot geweld. Er is al langer een beweging gaande om Zoabi te marginaliseren en uit de Knesseth te verwijderen. Zoabi nam in 2010 deel aan de ‘Gaza flotilla’ tot woede van het Israëlische publiek.

Civiele rechtszaak tegen PA in VS

Voorbereiding op de storm, Gaza, januari (foto: AP, Khalil Hamra)

Een groep particulieren heeft in de VS een zaak aangespannen tegen Palestijnen en de PA, die tijdens de tweede intifada (de Palestijnse volksopstand van 2000-2005) oorlogsmisdaden zouden hebben begaan. Het Hooggerechtshof heeft de rechter ontvankelijk verklaard, zodat inmiddels een jury wordt samengesteld. De berichtgeving hierover (Jerusalem Post) geeft geen analyse van eventuele afstemming tussen dit particuliere initiatief en de Israëlische staat, de rol die dit initiatief speelt in de imagostrijd tussen Israël en de PA en van de bevoegdheid van de Amerikaanse rechter.

bronnen:

jpost, 07/01

Palestinian Information Center (PIC), 07/01

Haaretz, 06/01

israelnationalnews, 07/01