Nieuws van 7 januari 2014

Deense parlementsvoorzitter passeert Israël

Mogens Lykketoft. bron: www.politiken.dk

De voorzitter van het Deense parlement, Mogens Lykketoft, bezoekt komende week de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Opvallend is dat hij geen Israëlische functionarissen zal ontmoeten. Dit heeft tot woede aanleiding gegeven aan Israëlische kant.

Een van de leidende politici in de Knesseth (het Israëlische parlement) Yuli Edelstein heeft via het nieuwskanaal Channel 10 felle kritiek geuit op het besluit van de vertegenwoordiger van het Deense parlement om bij zijn bezoek Israël te passeren. De Gazastrook met zijn ruim 1,7 miljoen inwoners leidt al jaren onder een zware blokkade door het Israëlische leger, dat daarbij samenwerkt met het Egyptische militaire regiem. Een voorgenomen bezoek aan Gaza door de Turkse premier Erdogan werd in augustus vorig jaar tegengehouden door Egypte.

bron: http://www.palestinechronicle.com/danish-parliament-leader-to-visit-gaza-bypass-israel/#.UvUsESiCgvI

 

Hamas roept Arabische bedrijven op tot boycot

6 februari 2014. De Palestijnse partij Hamas heeft Arabische landen en bedrijven opgeroepen Europese bedrijven te volgen in het verbreken van zakelijke contacten die zijn verweven met de kolonisatie van de bezette gebieden. Genoemd worden als voorbeelden, de Nederlandse en Noorse pensioenfondsen (PGGM en GPFG), de Danske Bank, het Nederlandse waterbedrijf Vitens (abusievelijk “Fitness” genoemd) en de Ierse Irish Workers Organisation.

Hamas won in 2006 de verkiezingen maar werd onder druk van Israël en de VS verdreven uit de Westelijke Jordaanoever

bron: https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/9623-hamas-urges-arabs-and-muslims-to-emulate-european-boycott-of-israel