Nieuws van 7 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 7 februari 2015

Netanyahoe-speech verdeelt Democraten en Republikeinen

Ruzie in Washington escaleert nu Israëllobby faalt in ‘vredesbesprekingen’ binnen Congres. Relatie Turkije – Israël blijft slecht.

Joodse leider VS: laat Netanyahoe wegblijven

De controverse in Washington lijkt schade toe te brengen aan de fundamenten van de Israëllobby. Die is gebaseerd op steun door in gelijke mate de Republikeinse en de Democratische Partij.

De directeur van de pro-Israëlorganisatie ADL in de VS Abraham Foxman, heeft de Israëlische premier Netanyahoe opgeroepen om zijn speech in het Amerikaanse Congres op 3 maart te annuleren. De Anti Defamation League is na de AIPAC wellicht de belangrijkste lobbyorganisatie en combineert steun aan Israël met bestrijding van wat in de ogen van de ADL antisemitisme is. ‘It’s a tragedy of unintended consequences‘, volgens Foxman. Hij adviseert Netanyahoe om begin maart wel naar het jaarlijkse congres van de AIPAC te komen en zijn verzet tegen een overeenkomst met Iran in de media aan de orde te stellen.

De Jon Stewart Daily Show was volgens Foxman een ‘game changer’ in de pr rond Netanyahoe’s speech

Ook in Israël wordt nagedacht over een uitweg uit wat inmiddels een zeer lastige situatie is geworden voor de Israëllobby in de VS. Op dit moment wordt de schuld van de bij voorbaat misgelopen ‘zegetocht’ van de premier in Washington neergelegd bij John Boehner, de leider van de republikeinse meerderheid in het Congres. De Israëliërs zouden van hem hebben begrepen dat Boehner de democraten zou informeren en ‘aan boord’ zou brengen. Deze uitleg achteraf wordt nu gebracht door Tzachi Hanegbi, plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Israël en topman binnen de Likoed Partij. Deze noodgreep zal Israël door de leiding van de Republikeinse Partij niet in dank worden afgenomen. Maar het zou een mogelijkheid bieden om zonder groot gezichtsverlies op 3 maart niet te verschijnen in het Congres. Andere commentatoren zien nog geen aanwijzing dat Netanyahoe zijn speech zal annuleren.

Vice president VS mijdt Netanyahoe

De duidelijkste aanwijzing dat de Democratische Partij en de Obama-regering zich op dit moment niet tegen elkaar laten uitspelen, is de aankondiging dat vice president Joseph Biden niet bij Netanyahoe’s speech aanwezig zal zijn ‘wegens agendaproblemen’. Het is gebruikelijk dat de vice president bij zo’n gelegenheid aanwezig is. Vanuit de democratische fractie is Israël via zijn ambassadeur geadviseerd om de speech van 3 maart te annuleren. Drie prominente Democraten hebben aangekondigd weg te zullen blijven op 3 maart. De democratische leider Nancy Pelosi verklaarde dat te overwegen, maar voegde eraan toe te hopen dat de speech ‘would not take place‘.

Zionisten tot Democraten: blijf niet weg bij speech Netanyahoe

Organisaties als de Republican Jewish Coalition en de Zionist Organization of America hebben afgevaardigden van de Democratische Partij onder druk gezet om aanwezig te zijn bij Netanyahoe’s speech op 3 maart. Deze afgevaardigden wordt gedreigd dat er een campagne tegen hen zal worden gevoerd, waarbij alle beschikbare middelen zullen worden ingezet. ‘We will, of course, be publicly condemning any Democrats who don’t show up for the speech, unless they have a doctor’s note‘. Dergelijke dreigementen zijn in de VS niet ongebruikelijk om steun voor Israël af te dwingen, maar zij worden nu in het openbaar gedaan en komen exclusief vanuit de republikeinse hoek. De Republican Jewish Coalition kan volgens Politico rekenen op de financiële steun van de casino miljardair Sheldon Adelson.

Turkse premier boycot Duitse conferentie

De minister van Buitenlandse Zaken van Turkije Cavusoglu heeft op het laatste moment afgezegd voor de bekende jaarlijkse München-conferentie over militair-strategische zaken. Reden is dat in een laat stadium bleek dat hij in een forum zou zitten met een hoge Israëlische delegatie. Deze gang van zaken maakt duidelijk dat er geen verbetering is in de verhoudingen tussen Turkije en Israël.

Mislukken Iran-deal is einde Rouhani

Door bronnen in Washington dan wel de EU is naar buiten gebracht dat beide waarschuwingen hebben gekregen van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken dat een mislukken van de onderhandelingen met Iran over de nucleaire kwestie het einde zal betekenen van de gematigde regering Rouhani en een binnenlandse overwinning van de ‘hardliners’. Daarmee zouden Iran en het Westen (indien Europa de VS volgt) voor zeer lange tijd uit elkaar drijven.

Gasexploratie Israël gehinderd door monopolistische structuren

Het Italiaanse energiebedrijf Edison heeft volgens Globes zijn voorgenomen exploratie van gas voor de kust van Israël uitgesteld. Vorige maand waren er soortgelijke problemen met het Amerikaanse Noble Energy. De achtergrond is een discussie in Israël over monopolistische structuren bij de winning van gas en olie en de vraag in hoeverre de Israëlische consument uiteindelijk van de energierijkdom kan profiteren. Door kritische economisch deskundigen (o.m. Shir Hever) is vaak gewezen op de machtsconcentraties in de Israëlische economie en in samenhang daarmee de problemen van de sociaal-economische lagere- en middenklasse.

bronnen:

Haaretz, 07/02 en 06/02

Jpost, 07/02

The Guardian, 06/02

The Jewish Daily Forward, 06/02

Ynetnews, 06/02

Globes.co.il, 05/02