Nieuws van 7 april 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 7 april 2014

Israël discussieert over alleen verder na “Kerry”

Nu het overleg onder leiding van John Kerry op barsten staat, barst ook in Israël de discussie los over: hoe verder? Een oud idee wordt weer uitgesproken: alleen verder!

Ami Ayalon

Ami Ayalon, een voormalige directeur van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst de Shin Beth, doet vandaag opvallende voorstellen. Hij gaat ervan uit dat er geen toekomst meer zit in het Kerry-overleg, “this theater of the absurd unwillingly”. Israël moet volgens hem in de komende tijd eenzijdige stappen zetten en tegelijk zich bereid verklaren om weer aan tafel te gaan zitten met de Palestijnen. Israël zou moeten verklaren dat het geen soevereiniteitsaanspraken heeft op het gebied ten oosten van de afscheidingsmuur. Maar: dat de uiteindelijke grens zal worden bepaald in toekomstige onderhandelingen. Hij pleit daarnaast voor een wet die kolonisten de mogelijkheid garandeert om (op basis van vrijwilligheid) naar Israël terug te verhuizen met een financiële compensatie. Ayalon schermt met onderzoek waaruit zou blijken dat een derde van de kolonisten daar wel voor zou voelen. Het leger blijft in de bezette gebieden aanwezig zoals nu.

Het voorstel lijkt tot doel te hebben enerzijds de westerse publieke opinie gerust te stellen: Israël is van goede wil wat betreft een Palestijnse staat (zij het op wat langere termijn). Anderzijds lijkt hij de meest extreme kolonisten te willen isoleren, met name die in Jeruzalem. Van Ayalon is al langer bekend dat hij zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in de publieke opinie in de VS en Europa en dat hij de invloed van de fundamentalistische religieuzen in Israël zelf te groot vindt. Het voorstel sluit aan bij een basisuitgangspunt van de Israëlische leiders: nimmer afhankelijk worden van onderhandelingen, maar zelf feiten creëren.

 

bron: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4507700,00.html (07/04/2014)

achtergrond: jaffadok.nl/eenzijdige-stappen