Nieuws van 6 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 6 januari 2015

Israël houdt veel borden in de lucht

Opstandigheid neerslaan, onrust in eigen gelederen voorkomen, internationaal blaffen vanwege verkiezingen. Houdt Israël teveel borden in de lucht?

New York Times: symboliek wordt politieke druk

De over de ‘Israëlische zaak’ goed geïnformeerde New York Times wijdt een hoofdartikel aan de jarenlange reeks van ‘symbolische’ acties van de Palestijnse Autoriteit (PA) op internationaal vlak. De NYT stelt dat vele symbolische daden een momentum kunnen creëren. Met de gang naar het Internationaal Strafhof (ICC) door de PA is dat punt bereikt. De politieke druk op Israël door toedoen van de PA is een feit, aldus de analyse. De PA is feiten aan het scheppen buiten de onderhandelingen, het ‘Oslo proces’, om zonder dat daarvoor concessies aan Israël moeten worden gedaan.

De regering Netanyahoe heeft harde tegenmaatregelen aangekondigd en deels al ingezet. Ook in Washington, dat zijn invloed in groet mate baseert op het ‘Oslo framework’ staan de signalen op rood. Regering en Congres beraden zich op sancties tegen de PA. Tegelijk wordt Israël discreet gewaarschuwd om de spanning niet te laten escaleren. De president van de PA reageert op druk van onder op. Hij dreigt zelfs met stopzetting van de (officiële) veiligheidssamenwerking. Dat is riskant voor Israël en vermindert de greep van de VS op de PA. Mahmoud Abbas heeft zelfs zijn ‘atoomwapen’ laten zien: opheffen van de PA. Dat zou Israël verantwoordelijkheid voor de bezetting (inclusief de kosten) na meer dan twintig jaar weer zichtbaar maken.

Israël moet er rekening mee houden dat als de PA zou verdwijnen, de Palestijnen niet weg zijn op het internationaal toneel. Dan is het weer de PLO die daar alle Palestijnen buiten Israël (ook de vluchtelingen) vertegenwoordigd. De erkenningen van Palestina als staat zouden er niet door verdwijnen. Er zou een ‘regering-in-ballingschap’ gevormd kunnen worden. In de Westelijke Jordaanoever zal volgens vrijwel alle waarnemers Hamas vrij spel krijgen.

Energiecrisis in de Gazastrook

Overleg in de Gazastrook tussen Hamas en de PFLP

In Gaza vindt vandaag overleg plaats tussen vertegenwoordigers van Hamas en het Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP). Belangrijk onderwerp (naast samenwerking) is de noodsituatie in de energievoorziening. Stroomonderbrekingen zijn in de Strook al zeer lang aan de orde van de dag. Oorzaken zijn de geregelde verwoestingen van de infrastructuur en volgens veel waarnemers bewust beleid van de Israëlische autoriteiten. Op dit moment zijn er onderbrekingen tot 18 uur per etmaal, terwijl er sprake is van zwaar winterweer. Volgens Hamas is de situatie verder verslechterd nadat onlangs de afspraken over de eenheidsregering met Fatah niet werden verlengd.

Het hoofd van het Israëlische elektriciteitsbedrijf heeft in een opvallende brief de veiligheidsdiensten van Israël gewaarschuwd voor stroomonderbrekingen (ook) in de Westelijke Jordaanoever. Eli Glickman stelt in de openbaar geworden brief dat hij wettelijk verplicht is als een marktgericht bedrijf te opereren. Dat wil zeggen: stroomafsluiting als de schulden te lang open staan. Nu de regering de Palestijnse Autoriteit ‘straft’ door Palestijnse belastinginkomsten in te houden zullen al bestaande schulden van bijvoorbeeld Palestijnse gemeenten, verder oplopen. Glickman gaat dus afsluiten. Hij waarschuwt de veiligheidsdiensten voor mogelijke onrust als gevolg daarvan.

Kritiek investeerder in verband met onzekerheid in Israël

De staat, het leger en de economie varen wel bij hightech

De investeerder Edouard Cukierman heeft in een interview in Globe kritiek geuit op de onzekerheid waarmee investeerders volgens hem in Israël geconfronteerd worden. Aanleiding is een beslissing van de Israëlische mededingingsautoriteit om het monopolie van American Noble Energy en een groep investeerders op te breken. Deze zouden het gas in het Leviathan veld voor de kust van Israël exploiteren. Chukierman die veel invloed heeft in de wereld van investeerders, breidt zijn kritiek uit naar andere economische sectoren in Israël. De regels die de vrije markt intomen zouden de schuld zijn dat de infrastructuur achter loopt bij andere westerse landen. Als voorbeeld noemt Cukierman het Tel Aviv light rail systeem. Hij klaagt erover dat, terwijl bijna alle Israëlische banken te koop staan geen investeerder ze wil hebben.

Het probleem dat Cukierman (zelf een grote investeerder die daarnaast ook andere investeerders bijeen brengt) niet expliciet benoemd is complex. Er zijn onderliggende sociaal-economische spanningen in de Israëlische economie die politiek geen vertaling vinden in sociaal beleid. De klachten over de hoge prijzen van dagelijkse levensbehoeften ‘dreigen’ zich te keren tegen de monopolies die juist deze sectoren beheersen. Dat heeft te maken met de geslotenheid van de economie ten opzichte van de omliggende landen. Maar ook met het joodse karakter van het economische leven. Cukierman: ‘In the oil and gas industry, Israel basically has one serious international investor, Noble Energy, who invested even though they aren’t Jewish‘. Wat Cukierman wel benoemd is de onzekerheid onder investeerders: (…) the geo-political environment, the political environment, the state of war, (…). These days we aren’t trying to raise money in Europe at all‘.

Cukierman zondert de hightech sector uit van zijn kritiek. Daar heerst economische vrijheid. In deze voor Israël zeer succesvolle sector zijn veel ex-militairen werkzaam.

bronnen:

Palestine Information Center (PIC), 06/01

Haaretz, 06/01

NYTimes, 05/01 (net), 06/01 (krant)

Ynetnews, 05/01

Globes (Isr.), 05/01

achtergrond:

http://jaffadok.nl/algemeen-en-collectieve-sector/