Nieuws van 6 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 6 februari 2015

Leidt prijsdaling olie tot verschuivingen?

Dubai in problemen. Olieprijs daalt, leidt dat tot strategische verschuivingen in het Midden-Oosten? Congresleden in VS: present of niet, applaudisseren of niet?

Twee prominente Democraten niet bij speech Netanyahoe

John Lewis en G.K. Butterfield zullen wegblijven bij de speech van premier Netanyahoe op 3 maart. Andere Democraten laten nog in het midden wat zij zullen doen. Nancy Pelosi, leider van de democratische minderheid komt, maar niet van harte. Zij ziet het liefst uitstel van het bezoek van Netanyahoe. De Democraten worstelen met de politieke noodzaak om hun loyaliteit met de joodse staat te tonen maar tegelijkertijd hun afkeer duidelijk te maken van de ‘republikeinse’ uitnodiging aan Netanyahoe. De Israëlische premier speelt hoe dan ook een enorme rol binnen de Amerikaanse politieke klasse.

Er is nog speculatie rond de vraag of vice president Biden op 3 maart aanwezig zal zijn.

Nieuwe VN-vertegenwoordiger voor Midden-Oosten

Secretaris Generaal Ban Ki-moon van de VN heeft gisteren bekend gemaakt dat zijn speciale vertegenwoordiger voor het Midden-Oosten (Middle East peace envoy) zal worden opgevolgd door Nikolay E. Mladenov. Mladenov is een voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Bulgarije en komt in de plaats van de Nederlander Robert Serry die de post ruim zeven jaar bekleedde. De officiële benaming van de functie luidt, ‘Head of the Office of the United Nations Special Coordinator for the Middle East Peace Process’.

In Gaza heeft het Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) zich negatief uitgelaten over Mladenov. Kayed al-Ghoul, lid van het Politiek Bureau van de PFLP zei dat Mladenov bekend staat om zijn pro-Israëlische opstelling en dat, ‘It is contradictory to any effort leading to real peace with justice in the region; rather Mladenov will offer a real cover for the crimes of the Israeli occupation against the Palestinian people‘. Hij bracht de benoeming van de Bulgaar in verband met de druk die op de VN wordt uitgeoefend door Israël en zijn bondgenoten, met name de VS. Al-Ghoul wees in dat verband ook op het vertrek vorige week van William Schabas als voorzitter van de Internationale Commissie van Onderzoek inzake de Israëlische aanval op de Gazastrook en mogelijke oorlogsmidaden bij die aanval. Schabas was slachtoffer van een lastercampagne door Israël en pro-Israëlische organisaties.

Lage olieprijs strategisch probleem voor Golfmonarchieën?

Met 880 meter is Dubai nog de winnaar; hoe lang nog? (foto JSchnerr)

Het Golfstaatje Dubai lijkt in financiële problemen te komen. Het is een van de erfelijke monarchieën die onder leiding van Saoedie-Arabië de sociale rust bewaart door de autochtone bevolking welvaart te bieden en buitenlandse arbeid ‘gehoorzaam’ te houden door middel van een extreem slechte rechtspositie. Dubai struikelde vier jaar geleden al eens over de financiering van zijn uiterst ambitieuze toekomstplannen. Het werd toen gered door Abu Dhabi. Ook nu zal Abu Dhabi in principe in staat zijn bij te springen. Op de achtergrond speelt nu de spectaculair dalende olieprijs wat een reddingsoperatie (die zo nodig zeker zal plaatsvinden) verhoudingsgewijs kostbaar maakt.

Saoedie-Arabië en zijn kleine ‘satellieten’ aan de Golf zijn nauw verweven met de financiële hoofdsteden New York en Londen. Ook nemen zij grote hoeveelheden moderne wapensystemen af van de VS en Engeland en in mindere mate Frankrijk en Duitsland. Het is een machtsblok dat de economische en militaire opkomst van Iran wil voorkomen. De archaïsche staten spelen een cruciale rol bij het stimuleren van de strijd tussen soenniten en shiiten in Irak, Syrië en in toenemende mate ook Libanon. Sinds de jaren ’80 hebben zij ook een grote rol gespeeld bij het opzetten en financieren van terreurnetwerken. Er is enige verwijdering gaande tussen de VS en Saoedie-Arabië en zijn satellieten en er is toenadering tussen deze staten en Israël en de Egyptische dictatuur.

Een strategische vraag is of de enorme daling van de olie inkomsten blijvend is en in welke mate dat de relaties tussen het Arabisch Schiereiland, Egypte, Israël en Iran zal beïnvloeden. Deskundigen verschillen van mening over de oorzaak van de daling van de olieprijs. (NB: Dubai ondervindt weinig directe invloed van de olieprijs, maar indirect zijn de gevolgen ook voor Dubai groot)

Noorwegen, Egypte tot donors: betaal!

De twee landen die in oktober 2014 de donorconferentie organiseerden voor hulp aan de Gazastrook, doen nu een dringend beroep op de landen die toen bedragen hebben toegezegd. Noorwegen en Egypte hebben dat gedaan in een open brief waarin zij schrijven dat deze donorlanden, ‘should fulfil their obligations‘. In de brief wordt niet vermeld hoeveel geld al wel is binnen gekomen. Landen die toegezegd hebben zijn, Qatar met $ 1 miljard, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten met $ 200 mln. elk, de VS met $ 212 mln. en Duitsland en Frankrijk met respectievelijk € 50 mln. en € 40 mln.

Vee op oude begraafplaats

De Palestijnse Aqsa stichting voor cultureel erfgoed heeft geprotesteerd tegen de voortgaande ontheiliging van een oude begraafplaats voor islamitische en christelijke Palestijnen bij het joodse dorp Ahihud in Israël. Dezer dagen werd de begraafplaats bedekt met een laag grond om er veeschuren op te kunnen bouwen. Het joodse dorp is gebouwd op en bij de restanten van het Palestijnse dorp al-Barweh, waaruit de oorspronkelijke bewoners werden verdreven bij de stichting van de joodse staat. Al eerder werden in al-Barweh graven geschonden ten behoeve van agrarische bebouwing.

bronnen:

Al Jazeera, 06/02

Jerusalem Post, 06/02

Haaretz, 06/02

Palestine Information Center (PIC), 05/02

New York Times, 05/02

achtergrond:

http://jaffadok.nl/golfstaten/