Nieuws van 6 augustus 2014

Onderhandelingen in Caïro

Tijdens de tweede dag van het driedaags bestand spreken Israël en de Palestijnen (indirect) met elkaar

Zeldzame foto (gedateerd) van Mohammed Deif, hoofd van de militaire tak van Hamas

Israël heeft bevestigd dat het een delegatie heeft gestuurd. De Palestijnse verzetsorganisaties in de Gazastrook, Hamas en de Islamitische Jihad, hadden garanties gekregen dat hun vertegenwoordigers veilig naar Caïro kunnen komen. Al sinds zondag onderhandelden vertegenwoordigers van Hamas, Islamitisch Jihad en de Fatah-organisatie die feitelijk wordt geleid door de Palestijnse president Mahmoud Abbas, met Egyptische functionarissen. Ook een Amerikaanse functionaris is aanwezig (nb: er is sprake van grote irritaties tussen de VS en Israël).

De eisen van Hamas (de Islamitische Jihad treedt politiek altijd minder op de voorgrond) zijn:

  • opheffing van de blokkade van Gaza door Israël
  • opening van de grensovergangen (waaronder Rafah, naar Egypte)
  • uitbreiding van de visserijzone voor de kust van Gaza tot 12 zeemijlen
  • vrijlating van Palestijnse gevangenen (met prioriteit voor de Hamas-gevangenen die werden vrijgelaten in het kader van de laatste gevangenenruil en die recent weer zijn gearresteerd in de Westelijke Jordaanoever en gevangenen die al in 1993 gevangen zaten)
  • de opening van de haven en het vliegveld in Gaza.

De centrale eis van Israël is:

  • vergaande demilitarisering van de Gazastrook (met prioriteit voor het ontmantelen van het resterende rakettenarsenaal, door Israël geschat op 50% van de lanceerinrichtingen en 3.000 raketten)

Israël heeft vanaf het begin van de aanval op Gaza gezegd niet uit te zijn op de vernietiging van Hamas. Het weigert wel met Hamas te onderhandelen. Deze fictie wordt instand gehouden door de formule van “indirecte gesprekken” die lopen via de Egyptenaren. Israël roept de internationale gemeenschap (lees: VS, EU en Saoedie-Arabië) op om de eis van ontwapening van de Gazastrook te steunen en die eis tot voorwaarde vooraf te maken voor hulp aan de bevolking van de Strook.

Minister van Buitenlandse zaken van de PA, Malki met de ambassadeur van de PA in Nederland, Abuznaid; Den Haag, 5 augustus j.l.

Noorwegen organiseert een hulpconferentie. De Palestijnse Autoriteit (PA) ziet voor zichzelf een rol bij de wederopbouw en bij de bewaking van (geopende) grensovergangen. De PA pleitte gisteren in Den Haag voor een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden door Israël tijdens de aanval op Gaza.

bron:

Al Quds (Engels)

FAZ

Al Jazeera