Nieuws van 5 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 5 september 2014

Toename emigratie Franse joden

Dit jaar emigreren er volgens israelnationalnews van vandaag veel Franse joden naar Israël. Antisemitisme zou een belangrijke verklaring zijn.

Franse immigranten op vliegveld Ben-Goerion

Het hoofd van het Franse bureau van het Joods Agentschap, Ariel Kandel, legt een verband met “een klimaat waarin het taboe op antisemitisme verdwijnt”. Enkele aanslagen en vermeende aanslagen op joodse doelen hebben de Franse president en verschillende ministers tot uitspraken gebracht over een toenemend antisemitisme en de noodzaak dat te bestrijden. Ook demonstraties tegen de aanval op de Gazastrook en de harde reacties van de regering daarop hebben de discussie over antisemitisme tot een hot item in de media gemaakt.

Met deze cijfers is Frankrijk dit jaar het land van waaruit de meeste joden naar Israël komen. De joodse gemeenschap in Frankrijk is de grootste in Europa: een half miljoen mensen. Tot en met augustus waren dit jaar 4566 Franse joden voor definitieve vestiging in Israël aangekomen (de ‘aliyah’, letterlijk ‘opstijgen’). Het Joods Agentschap verwacht over heel 2014 6.000 Franse joden in Israël. In Israël heerst al jarenlang bezorgdheid over de daling van de immigratie, over emigratie (door joden) uit Israël en over het aantal (joodse) Israëliërs met een dubbel paspoort dat langdurig in het buitenland verblijft (de ‘expats’).

Joodse immigratie naar Israël vanuit Frankrijk.

Oekraïne en Rusland staan op de tweede en derde plaats wat betreft emigratie naar Israël. Tot en met augustus arriveerden 3.252 Oekraïense, 2.632 Russische en 2.213 Amerikaanse joden in Israël.

Het Joods Agentschap noemt behalve ‘toenemend antisemitisme’ ook de economische stagnatie in Frankrijk sinds 2008 en werkloosheid die daarvan het gevolg is, als oorzaken. De Israëlische economie is de laatste zes jaar betrekkelijk ongeschonden door de financiële crisis in de wereld gekomen. De sociale protesten in Israël in de laatste jaren kwamen eerder voort uit de inkomensongelijkheid, de dalende inkomensoverdrachten (huren, beurzen, etc.) en de achterblijvende kwaliteit van de publieke voorzieningen (gezondheidszorg, e.d.).

Israelnationalnews haalt een zeer recente studie van de World Zionist Organization aan die de stijging van het aantal antisemitische incidenten in de afgelopen maand juli schat op 383% wereldwijd en op 436% in Europa. Nb: In deze periode woedden in Gaza de gevechten tussen het Israëlische leger en Hamas.

 

bron:

israelnationalnews