Nieuws van 5 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 5 oktober 2014

Zweden erkent de Palestijnse staat

Zweden breekt als eerste land het weigeringsfront in de Europese Unie. Wederzijdse erkenning is vereist, stelt de nieuwe coalitie van sociaal democraten en groenen.

Intussen in Gaza: “Why wait in the dark?” (Palestine Chronicle)

Hoewel enkele Europese landen (Polen, Hongarije, Slowakije, Bulgarije, Cyprus, de Tjsechische Republiek, Malta en Romenië) de staat Palestina indertijd al erkenden, is Zweden het eerste land dat dit doet als lid van de EU en contrair aan de EU-buitenlandpolitiek. In commentaren wordt gesteld dat de woede over de recente Israëlische aanval op de Gazastrook – 2.100 doden en 11.000 gewonden – een rol heeft gespeeld. EU-lidstaten oefenen onderling druk op elkaar uit om zich te voegen in een gezamenlijke lijn, in dit geval niet-erkenning conform de Amerikaanse politiek, maar geen land is formeel verplicht zich aan zo’n gezamenlijke lijn te houden.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat en de woordvoerder van president Mahmoud Abbas verwelkomden “dit historische besluit”. Zij riepen andere Europese en Noord Amerikaanse landen op om de 136 landen te volgen die tot nu toe Palestina hebben erkend. Israël heeft zeer negatief gereageerd op de toespraak van de Zweedse premier.

De nieuwe premier Stefan Loefven zei in het Parlement in Stockholm dat voor de tweestatenoplossing wederzijdse erkenning noodzakelijk is: This should take place with respect for the legitimate demands of the Palestinians and the Israelis as regards their right to self-determination and security. De regering van Loefven steunt op een minderheid in het parlement. Niet duidelijk is of zijn politiek nog aan een stemming moet worden onderworpen. In hun partijprogramma hebben de sociaal democraten staan dat, Israel’s war crimes must be investigated and the occupation of Gaza lifted.

Biden bruskeert VAE

De Amerikaanse vice-president Joe Biden heeft felle reacties opgeroepen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE of UAE) met zijn opmerking dat de VAE en andere regionale machten jihadisten in Syrië hebben gefinancierd en bewapend. Vrijdag had hij al zijn excuses aangeboden aan Turkije, die hij ook in dat kader had genoemd. Zijn opmerkingen weerspiegelen een vrij algemene mening binnen Amerikaanse regeringskringen, wat betreft de VAE en Saoedie-Arabië. Niettemin is het tot nu toe zeer ongebruikelijk hierop openlijke kritiek uit te oefenen.

De geestelijken in Saoedie-Arabië zijn recent met een intensieve campagne begonnen om de miljoenen pelgrims die het land momenteel bezoeken (de ‘hadj’) duidelijk te maken dat de Saoedische wahabitische leer het ‘goede’ vertegenwoordigd en de opvattingen van ISIS het ‘kwade’.

Nb: Het belangrijkste onderscheid lijkt vooralsnog te zijn dat ISIS niet de opvatting deelt dat het Saoedische koningshuis deel uitmaakt van de goddelijke orde.

 

bron:

dailystar, 05/10

ma’annews, 04/10

palestinechronicle, 04/10