Nieuws van 5 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 5 november 2014

Gas voor Israël? Buitenland voor Obama?

De strijd om het gas voor de kust van Israël woedt voort, in stilte. Wordt Obama ‘president voor het buitenland’? Provoceert Israël een derde intifada?

Amerikaanse verkiezingen: is een van de twee de winnaar op termijn?

De Amerikaanse ambassadeur in Israël Daniel Shapiro, heeft de Israëlische regering opgeroepen haast te maken met het scheppen van de goede investeringsomgeving (‘environment’) voor de exploratie van de gasvelden voor de kust. Voor de kust van Israël liggen onder de Middellandse Zee verschillende grote gasvelden. Israël is er als eerste bij om deze te gaan oppompen. Maar omliggende landen betwisten de rechten van Israël op delen van de betreffende zeebodem. Bovendien heeft gas de neiging om zich bij het naar boven pompen niets aan te trekken van fictieve grenzen aan het wateroppervlak: wie als eerste begint met de exploratie ‘zuigt’ het meeste naar zich toe.

Shapiro benadrukte op de Israel Energy and Business Convention in Tel Aviv dat de VS Israël graag steunen bij zijn exploratieplannen. Het mogelijke politieke venijn zat in de staart van zijn betoog. Israël moet een stabiele omgeving scheppen voor investeerders, die veel geld moeten steken in projecten die tientallen jaren kunnen gaan duren. Dat vereist ‘vrede’ met de Palestijnen. Vrede moet in de Amerikaanse visie worden bereikt door voortzetting van het vredesoverleg binnen het kader van de Oslo Akkoorden.

De gang van zaken in de Gazastrook en Jeruzalem de laatste maanden is geen indicatie dat Israël daarop uit is. Hoe de Amerikaanse president daarop gaat reageren nu de Democraten verlies hebben geleden bij de tussentijdse verliezingen, is in de media onderwerp van analyses en speculatie.

Republikeinen winnen verkiezingen

De Republikeinse Partij heeft de meerderheid verworven in de Senaat bij de tussentijdse verkiezingen die gisteren werden gehouden. In het Huis van Afgevaardigden – het andere deel van het Congres – behielden zij hun meerderheid. De president verliest hierdoor verder de greep op het binnenlands beleid. Sommigen analisten verwachten ook dat hiermee de pro-Israëllobby meer invloed krijgt op het Midden-Oosten beleid. Anderen zeggen dat deze situatie de president er juist toe zal brengen om zich op buitenlands politiek terrein te gaan profileren. Hij zou zijn grotere bevoegdheden op dat terrein kunnen gebruiken, omdat niet voor alles instemming van het Congres nodig is. Eytan Gilboa neemt een tussenpositie in: “Israel must be careful not to use the Republicans in Congress against the Democratic President too much, for fear of alienating Democrats.” Vrijdag aanstaande heeft Obama een overleg met de leiders uit het Congres over de nieuwe politieke verhoudingen.

Strijd om Tempelberg duurt voort

Vanmorgen heeft de Israëlische politie het terrein van de Tempelberg ‘schoongeveegd’. Palestijnse bezoekers en demonstranten werden de Al Aqsa Moskee ingejaagd door de zwaar bewapende agenten. Daarna werden religieuze joden en ‘toeristen’ toegelaten voor bezoek aan het terrein. Volgens in 1967 gesloten overeenkomsten mogen joden het terrein wel bezoeken als toerist maar er niet bidden. In het Israëlische parlement worden stemmen luider om die staus quo te veranderen. Ook onderminister Hotolevy propageerde dat tijdens een bezoek een dezer dagen op de Tempelberg. Palestijnen en moslims elders vrezen een stap-voor-stap taktiek.

Franse socialisten: erken Palestina

De Franse socialisten – de partij van president Hollande – hebben vandaag een gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, over hun plan om een voorstel in te brengen in de Nationale Vergadering (parlement) dat gericht is op erkenning van de staat Palestina.

bron:

politico.com, 05/11

jpost, 05/11 en 03/11

isrealnationalnews, 05/11

liberation, 05/11

blog Abupessoptimist, 04/11