Nieuws van 5 maart 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 5 maart 2015

Iran nu bepalend voor het Midden-Oosten

Republikeinen en Democraten vechten door. Winst Netanyahoe beperkt. Israël valt vissersbootjes aan. Kerry paait Arabisch Schiereiland.

Congres, Iran: politiek gevecht voortgezet

De Democraten in de Amerikaanse Senaat weigeren om snelle actie te ondernemen tegen de onderhandelingen die de regering Obama voert met Iran. De Republikeinen proberen om al voor 24 maart een situatie te scheppen die het uitzicht op een deal VS-Iran aanzienlijk vermindert. Zij hadden daarvoor steun van enkele hardliners onder de Democraten. Die steun gaat wegvallen, indien de Republikeinen met hun haast de zaak in feite in de partijpolitieke sfeer te trekken. Vast staat dat de president een dergelijke wet zal vetoën. Daarom gaat het om een ‘veto-proof’ meerderheid van tweederde.

Terwijl de Republikeinen premier Netanyahoe vijfentwintig staande ovaties gaven (Jerusalem Post telde er 23), boycotten 59 (volgens middleeasteye: 70) Democraten de speech. Analisten discussiëren over de vraag: zijn de relaties tussen de regeringen van de VS en Israël tijdelijk verstoord, of is er nieuwe fase ingetreden die ook na het vertrek van Obama de ‘onverbrekelijke band’ losser maakt. Sommigen wijzen erop dat 70% van de Democraten al in januari 2014 weigerden om onder druk van de AIPAC door een sanctiewet de onderhandelaars met Iran een stok tussen de benen te steken. Met andere woorden: de verminderde invloed van de Israël lobby is een structurele beweging. Anderen stellen dat op essentiële punten – zoals militaire hulp en het veto wapen in de VN – nog niets van die verminderde steun voor Israël is gebleken.

NB: Nieuw is wel dat de discussie over het niet parallel lopen van de strategische belangen van beide landen (een discussie die buiten de mainstream media in de VS al tientallen jaren telkens opduikt), nu in bredere kring wordt gevoerd. Michael O’Hanlon, een defensie expert van het Brookings Instituut zegt tegen Middleeasteye: ‘(Netanyahu’s) perspective is not compatible with US interests: he’s part of the problem in the Middle East and not the solution‘. Dov Zakheim, oud-regeringsadviseur schrijft in Foreign Policy dat het optreden van de Israëlische premier, ‘has done more damage to Israel’s interests than Iran’s nuclear ambitions. Netanyahu may already have damaged his cause beyond repair‘.

Vredige sfeer, schijn bedriegt (foto: blog Second Glance)

Vissers uit Gaza beschoten

De Israëlische marine heeft voor de kust van de Gazastrook weer vissersscheepjes beschoten. Twee vissers raakten gewond, drie werden gearresteerd. Op 26 augustus vorig jaar werd onder bemiddeling van Egypte een visserijzone afgesproken van zes zeemijlen. De Marine heeft zich daar echter nooit aan gecommitteerd. Er vinden herhaaldelijk aanvallen op vissers plaats binnen deze zone. De visserij was tot ongeveer tien jaar geleden een belangrijke bron van voedsel en verschafte veel werkgelegenheid.

Verkiezingen

De peiling die vandaag in Haaretz wordt gepubliceerd geeft Likoed 22 zetels en de Zionistische Kamp 24. TV-kanaal 10 komt tot een ander resultaat: 23 zetels elk.

VS probeert Saoedie-Arabië binnen boord te houden

De Amerikaanse bondgenoot van de prinsen en emirs is nooit ver weg

John Kerry bezoekt vandaag Riyadh, de hoofdstad van Saoedie-Arabië. De Saoedi’s hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de mogelijke deal tussen de VS en Iran. Saoedie-Arabië voelt zich evenals Israël comfortabeler bij het sanctieregiem, dat op den duur Iran’s economie en infrastructuur zal verwoesten. Kerry zal ook de leiders van de kleine Golfstaatjes ontmoeten die dezelfde zorgen hebben. Zij vrezen onder meer dat een opleving van de Iraanse economie het land meer mogelijkheden geeft om shiitische groepen in de Arabische wereld te steunen. Doel van Kerry is steun te verkrijgen voor een nucleaire deal met Iran. De VS hebben de Saoedi’s nodig voor verschillende kwesties, waaronder de anti-ISIS coalitie en de stabilisering van de olieprijzen. Mogelijk kan het komende jaar ook het oude (2002) door Saoedie-Arabië naar voren gebrachte Arabisch Vredesinitiatief voor het Israëlisch-Palestijnse conflict weer een belangrijke rol gaan spelen.

Amerikaanse generaal: Midden-Oosten onder nucleaire paraplu

Amerikaanse generaals hebben gisteren informatie aan de media gegeven over het raketverdedigingssysteem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense ). Dit is een zeer kostbaar systeem dat volgens de informatie redelijk uitontwikkeld is. De militairen – die niet zonder afstemming met de politici zullen spreken – melden dat het systeem geschikt zou zijn voor het Midden-Oosten. Daarmee zouden wellicht de anti-Iraanse staten overgehaald kunnen worden om in te stemmen met een deal VS-Iran. NB: Een ander gebied in de wereld waar plaatsing van het systeem in discussie is, is Zuid-Korea in verband met het nucleaire Noord-Korea. De woordvoerders noemden ook Israël en Europa als gebieden die bereikbaar worden voor lange afstandsraketten die Iran zou ontwikkelen.

Riki Ellison, de leider van de lobby organisatie Missile Defense Advocacy Alliance noemt THAAD een ‘political chess move’ (politieke schaakzet) tegen de achtergrond van het Iranoverleg. Het THAAD systeem wordt gebouwd door Lockheed Martin.

Irak: lost Iran de VS af?

De gevechten die op dit moment in Irak plaatsvinden tegen ISIS zijn van belang voor de posities van Iran en de anti-ISIS coalitie van de VS. Dezer dagen vindt een strijd plaats om de stad Tikrit. Hier wordt door Iraakse grondtroepen gevochten met steun ter plaatse van Iran maar zonder steun door de luchtmachten van de coalitie. Tikrit is een stap op weg naar het nog belangrijker Mosul. Indien Irak (+ Iran) slagen dan zet dat vraagtekens bij de effectiviteit van de coalitie van zestig landen. De huidige strijd geeft aan dat ‘terrorisme-staat’ Iran een zeer belangrijke rol speelt in de strijd tegen de soennitische jihadisten van ISIS.

De Amerikaanse vice-president Biden heeft na overleg met de Iraakse president nogmaals verklaard (middleeasteye vandaag) dat de VS en Iran geen afstemming hebben gehad. Ook Asia Times online gaat ervan uit dat het naar voren komen van Iran in de strijd tegen ISIS in Irak (de strijd om Tikrit) niet is gebaseerd op afspraken met de VS. De anti-ISIS coalitie onder leiding van de VS zou volgens deze bron dubbelhartig zijn en zou niet tot doel hebben ISIS volledig te verslaan.

bronnen:

middleeasteye, 05/03 en 04/03

presstv, 05/03

Jerusalem Post, 05/03

Asia Times Online, 04/03

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/de-terroristen-staan-voor-bagdad/