Nieuws van 5 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 5 februari 2015

Voorsorteren op strijd na 17 maart

Signalen over stopzetting samenwerking PA – Israël. PA economisch in wurggreep. Partijen in Congres definiëren hun relatie tot Israëlisch rechts.

Weer dreiging stopzetting veiligheidssamenwerking PA-Israël

Palestijnse politie tussen Palestijnen en Israëlisch leger in Hebron (Reuters/Mohamad Torokman)

De Jerusalem Post neemt vandaag een bericht over van Israel Radio waarin een goed ingevoerde en (waarschijnlijk) Israëlische diplomaat zegt dat het niet ondenkbaar is dat de Palestijnse Autoriteit (PA) de veiligheidssamenwerking met Israël zal beëindigen. Deze samenwerking is in 1995 overeengekomen in de Oslo Akkoorden en houdt in dat de PA in de onder hem ressorterende gebieden (‘Area A’) gewelddadig verzet tegen de Oslo Akkoorden zal bestrijden. Dit heeft in de ogen van veel Palestijnen tot collaboratie met de Israëlische bezetter geleid. De verwachting in Israëlische regeringskringen is dat na de verkiezingen van 17 maart, de VS het vredesoverleg weer zullen willen opstarten. Op de PA zal dan de druk worden opgevoerd om niet (weer) naar de Veiligheidsraad te gaan voor erkenning als Palestijnse staat. Opzeggen van de veiligheidssamenwerking is een van de zeer weinige drukmiddelen die de PA nog heeft, nu hij al de stap naar het Internationaal Strafhof (ICC) heeft genomen.

Economische wurggreep PA voortgezet

Het lijkt erop dat Israël voor de tweede achtereenvolgende maand het voor de PA ingehouden belastinggeld niet zal overmaken. De eerste maal gebeurde dit nadat de PA richting ICC was gegaan. Op grond van de Oslo Akkoorden fungeert Israël als belastingontvanger voor (het grootste deel van) de inkomsten van de PA, zoals invoerrechten. Tienduizenden Palestijnen, ambtenaren, verpleegkundigen, politieagenten, enzovoort, zijn daarvan afhankelijk in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Het gaat om 60% van de inkomsten van de PA. De hele Palestijnse economie begint nu de terugslag te ondervinden van het feit dat salarissen niet meer worden uitbetaald. De consumentenbestedingen nemen af en de banken dreigen in problemen te komen omdat hypotheken niet meer worden afgelost.

Volgens Said Haifa, de voorzitter van de economische faculteit van de Bir Zeit universiteit, heeft de Israëlische electriciteitsmaatschappij (Israel Electricity Company) voor 500 miljoen dollar rekeningen uitstaan bij de PA en dreigt het bedrijf met electriciteitsonderbrekingen in de Westoever. Op den duur zal ook de Israëlische economie schade van de situatie ondervinden omdat de Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever twee derde van hun goederen van Israël afnemen (1 miljard dollar per jaar). Omdat een harde lijn populair is onder joodse kiezers in Israël verwacht men in de Westoever niet dat de uitbetaling voor 17 maart weer zal gaan plaatsvinden.

Israël worstelt nog met Democraten in Congres

De strijd binnen de Amerikaanse politiek, hoe te reageren op het bezoek van premier Netanyahoe aan het Congres op 3 maart, gaat voort. Ook Israël’s pogingen om daarop invloed ui te oefenen. De discussie is nu onder meer of alle Democraten (zij voelen zich gepasseerd door de republikeinse uitnodiging aan Netanyahoe) aanwezig zullen zijn tijdens de speech. Volgens sommige berichten is in discussie of vice-president Biden aanwezig zal zijn. Diens afwezigheid zou een unieke demonstratie zijn van de slechte verhoudingen tussen beide regeringen.

Rechtse regering wordt waarschijnlijker

Het laatste verkiezingsonderzoek in Israël bevestigt de recente trend: winst voor Likoed, enige terugval van Labour/Hatnua (Herzog/Livni). Dat wijst op een toenemende waarschijnlijkheid van een rechtse regering onder leiding van de huidige premier Netanyahoe. Die verwachting wordt ondersteund doordat de premier in de polls duidelijk voor ligt op concurrent Herzog bij de vraag aan wie men de voorkeur geeft als premier. En door het nieuws dat Tzipi Livni gisteren heeft aangekondigd dat Labour/Hatnua niet zal deelnemen aan een rechts kabinet Likoed/Bennett.

Het Amerikaanse plan om na 17 maart het vredesproces weer op te starten, zal door een winst van de combinatie Netanyahoe/Bennett zwaar gehinderd worden.

Leger valt middelbare school binnen

Al in 2004 waren er confrontaties in Al-Zawiya (bron: Tandamon)

Het Israëlische leger is gisteren een middelbare school in het noorden van de Westoever binnen gevallen. De leerlingen werden ‘onder schot’ naar buiten gestuurd en het schoolhoofd en zijn plaatsvervanger werden vastgenomen voor ondervraging. Het officiële motief voor de overval was het gooien met stenen door leerlingen naar auto’s van kolonisten. De overval op de school was de tweede in minder dan een jaar tijd. De leerlingen komen uit twee Palestijnse dorpen die grotendeels zijn ingesloten door joodse nederzettingen. De dorpen worden geregeld aangevallen door kolonisten , onder bescherming van het leger.

bronnen:

maannews, 05/02

Jerusalem Post, 05/02

Ynetnews, 05/02

israelnationalnews, 05/02

achtergrond:

http://jaffadok.nl/geschiedenis-strategie/