Nieuws van 5 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 5 december 2014

Midden-Oosten viert geen Sinterklaas dit jaar

Op zoek naar nieuws om te poosten, surfde Piet door het Midden-Oosten. Wat vond hij rond de Tempelberg? Het sidderde door zijn blanke merg!

Tempelberg: Hamas waarschuwt voor religieuze strijd

Khaled Meshaal heeft in een interview voor Sky News gewaarschuwd dat het toelaten van joden tot de Tempelberg gevaarlijk is. Het is niet-moslims altijd verboden geweest het complex te betreden om er te bidden. Toen Oost-jeruzalem in 1967 door Israël was veroverd werd het terrein voor de Klaagmuur (tegen de Tempelberg aan gelegen) exclusief gebied voor joodse gelovigen. Daartoe werd een Arabische wijk met de grond gelijk gemaakt. Hamas-leider Meshaal zei dat premier Netanyahoe bezig is om een nationale strijd (van de Palestijnen) te veranderen in een religieuze strijd.

In het interview zei Meshaal (volgens Haaretz): ‘(…) Hamas was committed to the goal of a Palestinian state within the 1967 borders – a policy that (…) was enshrined in its reconciliation agreements with Fatah and other factions – but that it would continue “armed-resistance” until that goal was achieved.’

Polls: economie belangrijk, ‘Arabs’ niet

Moshe Kahlon, populairder dan Netanyahoe

Volgens de laatste verkiezingsonderzoeken is premier Netayahoe minder populair dan in het algemeen, zeker buiten Israël, wordt aangenomen. 60% van de kiezers (deelname aan dit soort onderzoek door Palestijnen is waarschijnlijk gering) wil hem niet terug, 34% wel. Het algemene beeld dat naar voren komt (Maariv/Jerusalem Post), is dat de meest populaire concurrenten afkomstig zijn uit zowel de rechtse hoek (Gideon Saar) als uit de ‘sociaal-economische’ hoek (Kahlon). De vraag welke partijen momenteel het populairst zijn is moeilijker te beantwoorden door de versplintering van het politieke landschap en de grote rol van persoonlijkheden. Twaalf partijen scoren tussen de vier en ongeveer vijfentwintig zetels in de Knesseth! Desondanks voorspellen commentatoren een coalitie met de twee orthodox-religieuze partijen, op grond van een afspraak die vrijwel zeker al in de maak is tussen Likoed en de orthodoxen.

Een van de gevolgen van de kabinetscrisis is dat de sociale maatregelen van minister Meir Cohen (Yesh Atid) worden opgeschort. Deze zouden vooral verarmde ouderen en één oudergezinnen ten goede zijn gekomen. Israël scoort vrij slecht in de internationale armoedestatistieken (los van de bezette gebieden). Het thema van de spanningen tussen Palestijnen en joden in Israël scoort zeer laag op de schaal van belangrijkheid. Thema’s als ‘vredesoverleg’ en ‘twee staten’ zijn in deze onderzoeken zelfs ‘non-issues’.

De ‘Arab parties’: een lijstverbinding?

Uit onderzoek blijkt dat de verkiezingsopkomst onder Israëlische Palestijnen aanzienlijk zou stijgen als er een gezamenlijke lijst voor de kleine Arabische partijen zou komen. Knessethlid Ahmed Tibi (United Arab List-Ta’al) zou de voorkeur genieten om zo’n lijst aan te voeren. De bekende Haneen Zoabi (Balad) is voorstander van zo’n eenheidslijst. De concurrentie op programma’s zou dan wel verminderen. Maar zij wijst erop dat een vergelijking met Westerse democratieën lastig is. Arabische partijen nemen geen deel aan de politieke macht maar voeren een ideologische strijd. Namelijk tegen het exclusief joodse karakter van de staat. Zij behoort tot degenen die voorstander zijn van één staat Israël-Palestina.

bron:

jerusalem post, 05/12

haaretz, 05/12

achtergrond:

http://jaffadok.nl/hamas/

http://jaffadok.nl/israelische-palestijnen-2/