Nieuws van 5 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 5 augustus 2014

Gaza: tijdelijke rust; Arabische alliantie

Sinds vanmorgen 08.00 uur plaatselijke tijd geldt een in Caïro overeengekomen staakt-het-vuren voor 72 uur. Israël heeft zijn troepen langs de grensafscheiding met Gaza teruggetrokken.

Joe Lieberman met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken

Sinds de machtsovername in Egypte door de legerleiding is er een consensus gegroeid tussen de generaals in Caïro en de Israëlische regering. In de kern gaat het om de opvatting dat zowel de Moslimbroederschap (in Egypte) als Hamas (in de Gazastrook) gecriminaliseerd en gemarginaliseerd moeten worden. Het grote gevaar van de Moslimbroederschap is de brede steun die zij hebben onder de arme bevolking en hun organisatievermogen. Hamas wordt beschouwd als een tak van de Moslimbroederschap. Egypte werkt momenteel actief mee aan de afsluiting van de Gazastrook (inclusief voor medische hulpconvooien). Egypte maakte ook geen haast met zijn bemiddeling en gaf daarmee Israël extra tijd.

In Jordanië hebben de laatste dagen veel straatprotesten plaatsgevonden tegen de Israëlische aanval op Gaza. Nog breder is het protest op de sociale media. De Jordaanse moslimbroederschap is daarbij actief. Er wordt geroepen om het bevriezen van de samenwerking met Israël en het opzeggen van het vredesverdrag van 1994. De mogelijkheden voor protest zijn echter beperkt. De geheime dienst van Jordanië (veelal beschouwd als een verlengstuk van de Amerikaanse CIA) concentreert zich vooral op het rustig houden van de Palestijnse meerderheid in het land.

Saoedie-Arabië (met achter zich een aantal kleine Golfstaatjes) beschouwd de moslimbroederschappen (inclusief Hamas) als sociale bewegingen met een neiging om de potentiële invloed van de achterban tot gelding te laten komen via verkiezingen. Dat gebeurde in de door Israël bezette gebieden in 2006 (overwinning van Hamas) en in Egypte in 2011. Iedere vorm van parlementarisme is zeer bedreigend voor de absolutistische koningshuizen op het Arabisch Schiereiland.

De Israëlische minister van Buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, heeft de afgelopen weken gezegd dat het tijd wordt openlijker te spreken over de strategische relaties tussen Israël en deze directe buurlanden.

Generaal Al Sisi: voorkeur voor Mahmoud Abbas

De Amerikaanse senator (Joe) Lieberman stelt dat zowel Israël als Egypte en Saoedie-Arabië vrezen dat Hamas sterker uit deze strijd tevoorschijn komt. Onder meer omdat de Amerikaanse regering indirect met Hamas heeft gepraat en niet 100% achter Israël zou hebben gestaan.

 

 

 

 

bron:

The Sydney Morning Herald

Jordan Times

CNN

newsmax.com