Nieuws van 4 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 4 oktober 2014

Academici strijden over boycot

500 wetenschappers tekenden een petitie voor een boycot van Israëlische universiteiten. Ook hevige discussie in de wereld van de antropologen.

Oren Yiftachel, kritische wetenschapper Ben Goerion Universiteit (http://www.youtube.com/watch?v=DvfKRXj7zUk)

De Jerusalem Post brengt het bericht dat inmiddels 500 wetenschappers en medewerkers van wetenschappelijke bibliotheken een petitie hebben ondertekend waarin zij oproepen tot een boycot van Israëlische universiteiten. Het gaat om wetenschappers die zich binnen universiteiten bezig houden met het Midden-Oosten. De actie begon afgelopen zomer en had de aanvallen op de Gazastrook als aanleiding.

De verklaring van de ondertekenaars stelt dat regeringen en grote media (world governments and mainstream media) Israël niet verantwoordelijk houden voor de gebeurtenissen in Gaza (the latest humanitarian catastrophe caused by Israel’s new military assault on the Gaza Strip). De verklaring stelt dat zwijgen medeverantwoordelijkheid impliceert.

De Jerusalem Post verwijst naar de website jadaliyya.com waar de verklaring en het bericht over de 500 ondertekenaars is gepubliceerd. Daarin worden expliciet de universiteiten genoemd die tijdens de Gaza-oorlog onvoorwaardelijk en publiek hun steun hebben uitgesproken voor het optreden van het Israëlische leger: de Universiteit van Tel Aviv, de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, de Bar-Ilan Universiteit, de Universiteit van Haifa, Technion en de Ben-Gurion Universiteit (in de Negev).

Jadalyya brengt inmiddels ook het nieuws over een protestbrief van een groep Israëlische anthropologen die zich keren tegen een recente brief van hun professionele organisatie, de Israëlische Vereniging voor Anthropologie (IAA). Deze had onlangs geprotesteerd tegen het voornemen van de Amerikaanse beroepsvereniging (AAA) om op te roepen tot een boycot van Israëlische universiteiten. In de gisteren gepubliceerde brief distanciëren deze wetenschappers zich van de IAA-brief: In our opinion, the letter contains misleading statements regarding what BDS sets out to achieve and the manner in which it does so. Moreover, the letter misrepresents the structural position held by anthropologists in Israeli society, as well as the responsibility of the practitioners of anthropology in Israel as elsewhere towards the Palestinian people and other victims of Israel’s policies.    

Nb: In Israël wordt inmiddels srtuctuur gegeven aan de strijd tegen academische boycots. De ‘Committee of University Heads’ kondigde begin augustus j.l. de oprichting aan van een forum dat zich bezig gaat houden met het tegengaan van academische boycots van Israël. De initiatiefnemers vinden het verontrustend dat, terwijl academische boycots tot nu toe vooral aanhang vonden binnen de geesteswetenschappen, nu ook de technische en exacte wetenschappers op dit terrein actiever worden.

 

bron:

jpost.com, 03/10

jadalyya.com, 03/10

http://www.jadaliyya.com/pages/index/19449/statement_over-250-anthropologists-join-call-for-a (01/10)