Nieuws van 4 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 4 november 2014

Noodkreet: winter in Israëlische gevangenissen

Een van de problemen in Israël is het grote aantal politieke gevangenen. Het regiem lijkt gericht op ‘starvation’, het langzaam wegteren. Vooral de winter is zwaar.

Familieleden met foto van gevangen dochter/moeder. (Al Qassem fotogallery)

De website van de Al Qassam Brigades (deel van de Palestijnse organisatie Hamas) vraagt aandacht voor de situatie van de duizenden Palestijnse gevangenen deze winter. Elk jaar is de winter een moeilijke tijd om te overleven in Israëlische gevangenissen. Er zijn altijd al te weinig beschermende kleding , dekens en dergelijke om gevangenen te beschermen tegen de kou. Nieuwe gevangenen komen meestal vrijwel zonder ‘winterspullen’ binnen en zijn afhankelijk van de hulp van andere gevangenen. Dit winterseizoen wordt zwaarder

Het aantal politieke gevangenen in Israël wordt geschat op tenminste 5.000. Sommige schattingen komen op meer dan 7.000. Deze mensen zijn vaak opgepakt wegens deelname aan demonstraties, activiteiten op het gebied van mensenrechten en soms op beschuldiging van gewapend verzet. Veel gevangenen zitten in administratieve hechtenis, zonder veroordeling. De gronden waarop zij zijn gearresteerd zijn vaak niet bij hen bekend of uitermate vaag. De meesten hebben mishandeling achter de rug, sommigen marteling. Veroordelingen worden uitgesproken door militaire rechtbanken, aangezien Palestijnen in de bezette gebieden onder militair bestuur vallen. De ‘rechters’ zijn legerofficieren.

In beperkte mate konden gevangenen door familieleden of hulporganisaties worden voorzien van winterbenodigdheden. Nu is in de Megiddo gevangenis bekend gemaakt dat dat deze winter dekens en kleding van buiten niet zijn toegestaan. De benodigdheden kunnen volgens worden gekocht in de ‘winkel’ van het kamp. Elders zijn soortgelijke problemen. Uit de Ofer-gevangenis komen meer alarmerende geluiden. Er zijn de afgelopen maanden veel meer nieuwe gevangenen aangevoerd dan gebruikelijk. Vooral in de Westoever en Oost-Jeruzalem zijn na het mislukken van de vredesbesprekingen massaal arrestaties verricht. De beschikbare winterbenodigdheden (veelal uit vorige jaren) zijn nu absoluut onvoldoende.

Al Qassem waarschuwt voor toename van ziektes die in de Israëlische kampen al endemisch zijn als gevolg van een in het ‘starvation’-beleid passende zorg voor zieken. Mensenrechtenadvocaat Muhammad Kamnaji zegt: “Noticeably, winter diseases spread inside the prisons at wide levels, and the [Israëlische autoriteiten] must be held accountable for the extent to which they comply with the international standards in dealing with the prisoners.
Many winter diseases like bone diseases, rheumatism, arthritis, backaches, chest diseases, especially flu and cold, sore throat and common cold, in addition to skin diseases are the most spread, and due to the bad treatment; these diseases turn into chronic diseases.

bron:

Al Qassam brigades, 03/11

achtergrond:

http://jaffadok.nl/gevangenschap/

http://jaffadok.nl/rechtspraktijk-hooggerechtshof/