Nieuws van 4 maart 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 4 maart 2015

Obama paves Iran’s path to the bomb

Netanyahoe laat boze Democraten achter. Verdeelde reacties in Israël. Likoed maakt sprong in peilingen. PLO vergadert weer over samenwerking.

Netanyahoe verdeelt Congres

Nooit vrienden geweest

Met ‘This is a bad deal‘, geeft de New York Times de boodschap weer die de Israëlische premier gisteren gaf aan het Congres. Meer dan vijftig Congresleden van de Democratische partij waren demonstratief afwezig. Sommigen die wel aanwezig waren, lieten in de marge van de bijeenkomst hun ergernis blijken (Nancy Pelosi, Dianne Feinstein). Netanyahoe heeft de Republikeinse Partij een grote dienst bewezen. Toch betwijfelen commentatoren of zij erin zullen slagen voldoende medewerking uit democratische kring te krijgen om een deal tussen de regering Obama en Iran te saboteren. De president heeft volgens de media een sterk punt wanneer hij zegt dat de speech van Netanyahoe geen alternatief bevatte.

Algemeen is de inschatting dat de relaties Jeruzalem-Washington beschadigd zijn, in elk geval tot het einde van de Obama-termijn (januari 2017). Verdeeld zijn de meningen over de schade die Israël zijn lobby in de VS heeft toegebracht door zo duidelijk op de Republikeinse Partij te spelen. Weinig Europese kranten, ook in Nederland, besteden aandacht aan de vraag waar het Europese belang in de kwestie Iran ligt. Yedioth Ahronot schrijft daarover: ‘The Americans are just one of the six powers negotiating with Iran. If the Europeans, Russia and China decide to that a bad agreement with Iran is enough, it will go ahead. Even if the United States does not sign on to the deal, they will remove sanctions on Iran, such as, for example, the painful restrictions imposed unilaterally by the EU‘.

De strijd in de VS gaat zich nu concentreren op de vraag of zich in het Congres voldoende stemmen laten vergaren om verlichting van de sancties tegen Iran tegen te houden. In dat geval is een overeenstemming tussen de VS en Iran niet mogelijk. De eerstvolgende confrontatie tussen regering en Congres is in de derde week van maart te verwachten.

Reacties in Israël

Republikeinse leider en ‘Bibi’: al bevriend in mei 2011

Volgens een peiling van Haaretz na ‘de speech’ kwam Likoed op 24 zetels in de Knesseth en Zionist Union op 23. Dat zou een forse sprong zijn als de peiling van maandag (Globes) klopt: Likoed 21 en Zionist Union 24. De publieke opinie ziet in Netanyahoe een sterke leider, wat enigzins los staat van de waardering van zijn beleid en het gebrek aan perspectief dat Likoed biedt.

De reacties van de Israëlische media zijn evenals in de VS verdeeld. Los van partijpolitiek zijn sommigen (in Haaretz en Ynetnews bijvoorbeeld) van mening dat Netanyahoe een gevaarlijk spel speelt met de Amerikaanse steun voor Israël. Anderen zien het vooral als een persoonlijk en dus tijdelijk probleem tussen twee regeringsleiders. De zorg voor de relatie met de VS overweegt.

PLO bespreekt veiligheidssamenwerking

Vandaag en morgen vergadert de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Belangrijk punt is de vraag die de laatste tijd telkens naar boven komt: moet de veiligheidssamenwerking met Israël worden stopgezet? John Kerry heeft dit weekend met Mahmoud Abbas getelefoneerd en hem onder druk gezet zich te verzetten tegen dergelijke voorstellen. Hij wil ook dat zulke discussies pas na de verkiezingen in Israël plaatsvinden. Binnen de PLO leven ook verdergaande ideeën (Jpost): ‘the PLO representatives would discuss the possibility of suspending or cutting security, economic and political ties with Israel‘. En: ‘a series of harsh measures in response to the Israeli decision, including the suspension of security coordination and abrogating agreements with Israel. Other officials have urged Abbas to dissolve the PA and called for stepping up “popular resistance” against Israel‘.

Het Israëlische leger houdt momenteel oefeningen in de Westoever. Een van de militaire doelen is: ‘to prepare for the possibility of a possible escalation in the West Bank.’ (zie ook: http://jaffadok.nl/nieuws-van-2-maart-2015/)

Rechterlijke uitspraak voedt strijd om Al-Aqsa

Een gerechtshof in Jeruzalem heeft volgens de Jerusalem Post uitspraak gedaan in een zaak van de fundamentalist Glick. Glick bezoekt de Tempelberg met groepen die het verbod voor joden om daar te bidden probeert op te rekken. De uitspraak is opvallend omdat hij de deur open zet voor verdere provocaties op deze voor moslims heilige plek: ‘(But) the court did open the door for activists to challenge the status quo on a range of issues.’ De rechterlijke uitspraak richt zich ogenschijnlijk vooral tegen het politiebeleid. De staat gaat waarschijnlijk in hoger beroep, waardoor de kans bestaat dat fundamentalistische joden uiteindelijk nog meer ruimte gaan krijgen. De kwestie ligt in Palestina en de rest van de moslimwereld zeer gevoelig.

bronnen:

New York Times, 04/03

Frankfurter Allgemeine Zeitung, 04/03

Palestine Information Center, 04/03

Middleeasteye, 04/03

Jpost, 04/03 en 03/03

Globes, 03/03

YnetNews, 03/03

achtergrond:

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/31054_netanyahu_is_een_obstakel_voor_vrede/

http://jaffadok.nl/locaties-heiligdommen/