Nieuws van 4 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 4 januari 2015

‘Straf’ voor PA

Israël houdt geld van PA in. Lieberman noemt Europa zorg nummer één; kritiek komt voort uit antisemitisme. Palestijnse gevangenen in ellendige omstandigheden

Jordanië schort onderhandelingen over gas op

De onderhandelingen tussen Jordanië en Israël over de import van gas uit het gasveld onder de Middellandse Zee voor de kust van Israël worden tijdelijk stopgezet. Israëlische media namen dit vanmorgen over uit de Jordaanse pers. De officiële reden is dat de mededingingsautoriteit in Israël heeft verklaard dat er een gasmonopolie aan het ontstaan is. De exploitant van het gas is American Noble Energy. Zie ook: http://jaffadok.nl/nieuws-van-30-december-2014/

De Jordaanse koning, gemangeld tussen zijn volk en Israël

De werkelijke reden van deze onverwachte beweging kan gelegen zijn in druk van de publieke opinie in Jordanië. De bevolking die voor bijna 70% van Palestijnse oorsprong is staat zeer kritisch ten opzichte van Israël. De kritiek is recent opgelaaid na de spanningen op het Al-Aqsa complex in Jeruzalem en de stemming afgelopen week in de Veiligheidsraad (VR). De vrij gematigde Jordaanse moslimbroederschap had het initiatief genomen tot demonstraties tegen normalisatie van de betrekkingen met Israël. Jordanië is sterk afhankelijk van de VS en indirect van Israël.

Lieberman: probleem één, Europa

De met Likoed concurrerende partijleider (Israel Beiteinu) en minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, heeft gezegd dat niet de Palestijnen, Iran of Hezbollah het grootste probleem vormen, maar West-Europa. De minister zei dat 2015 het jaar moet worden van initiatief door Israël. NB: Lieberman heeft recent weer zijn plan naar voren gebracht van een ruil van 300.000 Israëlische Palestijnen plus een minder aantrekkelijk stuk grond (de ‘Triangel’) voor de grote nederzettingen. De zogenaamde ‘land swap’.

Lieberman sprak op een bijeenkomst met Israëlische ambassadeurs. In Centraal- en Oost-Europa zou meer begrip zijn voor de positie van Israël. Lieberman noemde als negatief voorbeeld de voorstemmen van Frankrijk en Luxemburg in de VR een week geleden, de erkenningsdiscussie in het Europees Parlement en de parlementaire discussies in Zweden en Ierland. Duitsland (‘Centraal-Europa’) is voor Israël het ‘ankerpunt’ voor zijn toekomstige relatie met Europa.

Lieberman, die over het hoofd van ambassadeurs tot de joods-Israëlische kiezer sprak, gaf als verklaring het toenemend antisemitisme in Europa. Ook premier Netanyahoe legt steeds vaker een verband tussen Europese kritiek op Israël en het antisemitisme. Lieberman noemde in zijn toespraak de Europese opstelling tegenover de nazi’s in 1938 en refereerde zelfs aan de protocollen van Zion (een antisemitische vervalsing van ‘historische documenten’).

‘Strafmaatregel tegen PA’

Israël heeft als sanctie tegen het ‘unilateraal optreden’ van de Palestijnse Autoriteit (PA) belastinggeld ingehouden dat de PA toekomt. Volgens de Oslo Akkoorden int Israël belastingen voor de PA, bijvoorbeeld in- en uitvoerrechten. In het verleden heeft Israël dit machtsmiddel vaker gebruikt om de PA onder druk te zetten. Veel Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever zijn voor hun inkomen afhankelijk van deze geldstroom. Het ‘unilateraal optreden’ heeft betrekking op de toetreding van de PA tot een groot aantal internationale verdragen in VN-verband, waarbij Israël vooral is gekant tegen de toetreding tot het Internationaal Strafhof (ICC).

Congres: ook sancties?

In het Amerikaanse Congres wordt de druk op de regering groter om ook het middel van het inhouden van de financiering van de PA in te zetten als ‘straf’, nu de PA de stap tot toetreding tot het ICC heeft genomen.

Werkt Israël aan opvolger Abbas?

Dahlan: kan hij helpen Abbas voor het ICC te brengen?

Israëlische en Palestijnse bronnen brengen het bericht naar buiten dat verschillende Israëlische ministers gesprekken hebben gevoerd met Mohammed Dahlan. Dahlan is een felle concurrent van president Abbas. Hij is een zeer omstreden figuur, vooral vanwege het optreden van zijn veiligheidsdienst in de Gazastrook in de jaren na de Oslo Akkoorden. Dahlan is opgeleid door Amerikaanse veiligheidsdiensten. Na een conflict met Abbas werd hij ‘verbannen’ uit Palestina. Dahlan wordt gezien als een mysterieuze figuur met contacten in de PA, bij Hamas, in Israël en in de VS.

Wanhoopsignalen van Palestijnse gevangenen

Uit Israëlische gevangenissen blijven signalen van gevangenen komen over toename wrede behandeling. Deze winter lijkt het een beleid van gevangenisautoriteiten te zijn om onvoldoende bescherming te bieden tegen de winterse omstandigheden. Dit en ook het willekeurig en onverwacht wijzigen van de minimale bezoekregelingen wordt gezien als het bewust psychisch kwellen van gevangenen.

bronnen:

Jpost, 04/01 en 03/01

Palestine Information Center (PIC), 04/01

Times of israel, 04/01

achtergrond:

http://jaffadok.nl/gevangenschap/