Nieuws van 4 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 4 februari 2015

Provocaties bij Gaza en op het Al-Aqsa complex

Gazastrook verder onder druk; Egypte lijkt zijn probleem in de Sinaï woestijn te willen uitbreiden. Salamitactiek op het Al-Aqsa complex.

Egypte beschiet Gazastrook vanuit de Sinaï

Hamas heeft Egypte ervan beschuldigd twee militaire posten van de organisatie te hebben beschoten. Volgens de door Maan News aangehaalde getuigen werd er zonder waarschuwing vooraf geschoten. Hamas stelt dat de organisatie geen overtreding pleegde van de ter plaatse geldende regels. De Egyptische lezing is dat er vlak bij de grens een bom ontplofte en dat het daarbij ging om een aanslag.

Egypte is de laatste weken intensief bezig om de bevolking die aan de Egyptische kant van de grens woont weg te jagen. Het gaat met name om de stad El Arish die tegen de grens aan ligt. Duizenden huizen in dat gebied worden verwoest. Aanvankelijk ging het om een ‘vrij schootsveld’ van 500 meter, maar intussen is die afstand aanzienlijk uitgebreid. Egypte voert op het moment een harde strijd tegen de achtergestelde bevolking van de Sinaiwoestijn. Dit probleem is al oud en dateert uit de jaren van de Mubarak dictatuur. Hamas en de Gazastrook hebben daar slechts zijdelings mee te maken. De aanval van gisteren zou kunnen betekenen dat Egypte zijn Sinaï-beleid wil voorzien van een internationaal erkend ‘terrorisme’ etiket.

Al-Aqsa: Palestijnse geestelijk leider protesteert

De groot-mufti van Jeruzalem en Palestina heeft het optreden van de Israëlische politie gisteren in krachtige termen veroordeeld. Een politiecommandant was in gezelschap van joodse kolonisten en ‘officials’ binnengedrongen in de Al-Aqsa moskee in het centrum van de oude stad van Jeruzalem. Mohammed Hoessein beschuldigde de Israëlische functionarissen ervan de controle te willen verkrijgen over de ‘kleine klaagmuur’ (‘Small Wailing Wall’) en daarvan een toeristische en commerciële locatie te willen maken. De strijd rond het Al-Aqsa complex wordt gekenmerkt door een salamitactiek waarbij politie en kolonisten samen werken en telkens de grenzen ter plaatse wat verder oprekken in de richting van de voor moslims heilige plaatsen.

Mars tegen UNRWA-besluit

De Palestijnse politieke partij Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) heeft gisteren een protestmars georganiseerd voor het hoofdkantoor van de VN hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook. De UNRWA had recent besloten om de betalingen (huursubsidies) te stoppen aan huiseigenaren van wie het huis door het Israëlische leger is verwoest tijdens de aanval op de Gazastrook afgelopen zomer. Het protest richtte zich over het hoofd van de UNRWA heen tegen de politiek van de VN in de laatste maanden ten aaanzien van de werderopbouw van de Gazastrook. De UNRWA is door de VN chronisch ondergefinancierd, met name als gevolg van tegenwerking door Israël en de VS. Verder wordt de VN er de laatste maanden van beschuldigd uitvoering te geven aan een hulpbureaucratie die onder druk van Israël en met steun van de VS, Egypte en de EU leidt tot het verlengen van het lijden van de bevolking. Het protest richt zich tegen de UNRWA omdat die organisatie ter plaatse de enig zichtbare vertegenwoordiger is van de de VN-politiek.

bronnen:

Palestine Information Center (PIC), 04/02

maannews, 04/02

israelnationalnews, 04/02