Nieuws van 31 juli 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 31 juli 2014

Israël’s probleem: hoe stoppen wij dit?

Ex-president Simon Peres heeft de openbare discussie in joods Israël aangezwengeld: doorgaan of stoppen met de aanval op Gaza.

Meisjes in Gaza kijken naar hun verwoeste school

Peres heeft tijdens een bezoek aan gewonde Israëlische soldaten gezegd dat de operatie Protective Edge “has run its course”. Peres heeft binnen het Israëlische politieke systeem traditioneel de rol om tegenwicht te bieden aan extremistische stromingen zonder het lange termijn doel van de staat uit het oog te verliezen: het marginaliseren van het niet-joodse element.

De opmerking van Peres leidde tot woedende reacties in de media en vanuit regeringskringen. Minister van Huisvesting Uri Ariel, die de leiding heeft bij de uitvoering van het nederzettingenbeleid noemde de opmerkingen op de radiozender van het leger “zeer ernstig”. Knessethlid Miri Regev (Likoed) veegde de opmerkingen op Channel 1 News opzij met de woorden “Israel must strive to a military victory against Hamas.”

peres bij gewonde soldaat

Peres voegde eraan toe dat ervoor moet worden gezorgd dat Mahmoud Abbas (met de steun van bevriende Arabische regiems) de macht in Gaza overneemt. Daarmee geeft hij kennelijk een aanwijzing over de richting waarin een deel van de politiek nu denkt. Gecombineerd met opmerkingen van premier Netanyahu (over economische en sociale verbeteringen in de Gazastrook) zou dat in de richting gaan van het “Westbank”-model: een Palestijns bestuur als verlengde arm van Israël. En een beloning voor de geteisterde bevolking als de Palestijnse Autoriteit ook in Gaza zijn rol kan vervullen.

bron:

israelnationalnews, 31/07/2014

ynetnews