Nieuws van 31 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 31 januari 2015

VS – Israël: de toon wordt scherper

Democraten wijzen toenadering Netanyahoe af. Engeland duidelijk achter Obama. Openbare woordenstrijd VS, Israël.

VS en Engeland veroordelen bouw in bezet gebied

Cameron – Obama: een lijn

Het besluit van de Israëlische regering om 450 wooneenheden te bouwen in bezet gebied heeft protest uitgelokt van Engeland en de VS. Het Verenigd Koninkrijk veroordeelde de beslissing en riep Israël op die te herzien: T’he UK’s position on Israeli settlements is clear: they are illegal under international law. We urge the Government of Israel to reverse this decision‘.

Ook de Amerikaanse regering veroordeelde de goedkeuring van de bouwplannen (‘deep concern‘). De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Jen Psaki, wees onder meer op het effect van toenemende internationale isolering van Israël: ‘We believe that settlements are illegitimate and counterproductive to achieving a two-state outcome. We have deep concerns about these highly contentious construction announcements.They will have detrimental effects on the ground, inflame already-heightened tensions with the Palestinians and further isolate Israel internationally‘. De woordveorder van het Witte Huis Josh Earnest wees ook op het isolement: ‘This, in our view, would only undermine the ability of the Israelis to build support internationally‘.

De bouwplannen richten zich op verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever. Daaronder zijn de zeer omstreden stad Hebron en gevoelige locaties rond de Jeruzalem. Volgens Peace Now gaat het in het laatste geval om Gilo. Het regeringsbesluit wordt gezien als een politiek gebaar met het oog op de verkiezingen. Ook vanuit de EU komt kritiek. De te verwachten kritiek vanuit de Palestijnse Autoriteit (PA) had een nieuw accent (Saeb Erekat): ‘The Israeli decision is not surprising when you look at it in the context of the culture of impunity Israel enjoys from the international community. One of the latest examples of that is the American Congress’ invitation to the Israeli prime minister to speak there even though Israel continues freezing the transfer of Palestinian tax money‘.

NB: Recent bleek tijdens een ontmoeting tussen David Cameron en Barack Obama dat beiden gelijk optrokken in een wat hardere houding ten opzichte van Israël.

Poging Democraten gerust te stellen mislukt

De New York Times wordt in Israëlische kranten aangehaald voor wat betreft een poging van premier Netanyahoe om de boosheid bij Democratische congresleden weg te nemen. Dat is in direct telefonisch overleg niet gelukt en het resultaat is kennelijk openbaar gemaakt. De reactie van Democraat Reid in zijn gesprek met de Israëlische premier wordt letterlijk weergegeven: ‘It’s hurting you. You have to understand this. I’m not telling you what to do or what not to do, but you have to understand the background here from my perspective‘. Het bureau van Netanyahoe bevestigde dat de premier had gesproken met verschillende Democraten en ‘andere vrienden in het Congres’. In een toespraak in Israël liet hij blijken geneigd te zijn tot een compromis, maar gaf hij tegelijkertijd aan vast te houden aan zijn Iran-politiek, die haaks staat op die van de Amerikaanse president: ‘This is a procedural problem that can be solved, but if Iran obtains nuclear weapons, it’ll be a lot harder to solve‘.

Israëlische informatie: ‘complete nonsense’

Israëlische regeringsfunctionarissen hebben gezegd dat president Obama in de onderhandelingen met Iran de tegenpartij voor 80% is tegemoetgekomen. Door deze concessies zou Iran een staat worden die officieel geen atoomwapen heeft, maar dat binnen enkele maanden wel zou kunnen worden. Een (eveneens niet met naam genoemde) Amerikaanse woordvoerder wordt geciteerd, met de uitspraak, ‘That’s complete nonsense‘.

Abbas uitgenodigd in Zweden

De Zweedse regering heeft de president van de PA Mahmoud Abbas, uitgenodigd om te komen praten over het ‘vredesproces’. Abbas zal bij die gelegenheid ook ondersteuning (assistance) worden aangeboden. Het bezoek zal op 10 februari op het hoogste niveau plaatsvinden. Abbas ontmoet de Zweedse premier, de minister van Buitenlandse Zaken, de Koning en de aartsbisschop. Met betrekking tot de ondersteuning wordt door de Zweedse woordvoerder gesteld dat tijdens het bezoek zal worden besproken wat Zweden kan aanbieden na zijn erkenning van de Palestijnse staat in oktober vorig jaar. Israël weigerde onlangs de Zweedse minister van Buitenlandse zaken te ontvangen, waarbij denigrerende bewoordingen werden gebruikt (het Midden-Oosten was ingewikkelder dan een IKEA kast). De Zweedse minister heeft recent aangekondigd dat zij een bezoek aan Israël voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld. dit betekent dat de bilaterale relaties feitelijk bevroren zijn.

bronnen:

israelnationalnews, 30/01

Jpost, 30/01

Ynetnews, 30/01