Nieuws van 31 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 31 augustus 2014

Netanyahu: ISIS, Hezbollah, Hamas één pot nat

Koning Abdullah van Saoedie-Arabië: binnenkort beschermer van onze vrijheid?

De Israëlische premier Netanyahu heeft een verdere stap gezet in zijn campagne om de verzetsbewegingen rond Israël te associëren met radicale moslimbewegingen.

In een toespraak voor publieke zender in Israël zei de premier dat de Islamitische Staat (IS of: ISIS) aan de poorten van Jordanië staat, dat Al-Qaida in de Golan zit en Hezbollah aan de grens in Zuid-Libanon staat”. IS-strijders vechten in Irak en Syrië, twee landen die grenzen aan Jordanië. Jordanië is een bondgenoot van de VS. Met name het koningshuis en de veiligheidsdiensten zijn zeer afhankelijk van Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Netanyahu ligt in Israël op dit moment zwaar onder vuur van kabinetsleden die in Gaza hadden willen doorvechten. Zijn uitspraken met betrekking tot de vijand-aan al-Israëls-grenzen moeten volgens sommigen tegen die achtegrond worden gezien.

De Amerikaanse regering werkt op dit moment aan een coalitie van staten die onder leiding van de VS de strijd willen aangaan tegen de radicale moslimgroepen in Irak en Syrië, in de eerste plaats de IS (of: ISIS). President Obama, in tegenstelling tot de legertop, is zeer terughoudend om alleen ten strijde te trekken. De president wil in Irak in principe ook vooral vanuit de lucht aanvallen (bombardementsvluchten en drones). In Syrië wordt zelfs dat als een risico gezien.

Koning Abdullah II: koning van een volk dat voor 60 tot 70% uit Palestijnen bestaat.

In de lijn “geen grondtroepen en alleen in coalitieverband” ligt de continuïteit van het Obama-beleid sinds de aanvallen op het Gaddafi-bewind in Lybië en het vorig jaar (nog niet) aanvallen van Syrië en ook het (tijdelijk?) gas terugnemen in het Oekraïneconflict. Minister van Buitenlandse zaken John Kerry zal naar het Midden-Oosten reizen om te overleggen met potentiële deelnemers aan de coalitie. Daartoe zal zeker Saoedie-Arabië moeten behoren, het land dat al dertig jaar moslimterrorisme financiert.

Komt deze coalitie tot stand dan gaat het om zowel militaire als diplomatieke activiteiten. De verwachting is dat in dat geval de publieke opinie in het westen gefocusd zal raken op de “moslimterreur” als bedreiging voor (o.a.) Europa. De koning van Saoedie-Arabië heeft volgens newsmax gezegd:

“(King Abdullah) … has warned that the West will be the next target of the jihadists sweeping through Syria and Iraq, unless there is “rapid” action. If we ignore them, I am sure they will reach Europe in a month and America in another month, …”

 

bronnen:

http://www.Newsmax.com/Newsfront/iraq-syria-conflict-jihadists/2014/08/30/id/591804/ – ixzz3BxORKayd

http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2014/Aug-31/269083-israel-agreed-gaza-truce-to-focus-on-jihadist-threat-netanyahu.ashx#ixzz3Bx3XXbHR

Agence france Press