Nieuws van 31-12-2013

Israël herontdekt de Palestijnen

Livni en oud-Labourleider Mitzna kort voor de verkiezingen van 2013

Politici en media in Israël hebben de onderhandelingen met de Palestijnen plotseling bovenaan de agenda staan. Sinds medio 2011 waren de bezetting en het “vredesproces” verdrongen door binnenlands nieuws en kwesties als het Iraanse atoomprogramma. Het “Kerry-overleg” en de Palestijnse onderhandelaars zijn weer helemaal terug omdat volgens aanhoudende berichten John Kerry mogelijk al in januari een raamwerk zou kunnen presenteren voor een overeenkomst. Netanyahu houdt zich stil. Politici om hem heen beginnen nu posities te kiezen. Op 2 januari zullen rechtse Knesseth-leden en ook ministers uit het kabinet een demonstratieve tocht maken door de Jordaanvallei. Er wordt veel media-aandacht verwacht.

Amram Mitzna, Knesseth-lid voor een linkse coalitiepartij, noemde intussen Kerry’s inspanningen “a ray of light in the darkness.” Moti Yogev van HaBayit HaYehudi ook van de coalitie, reageerde ad rem (maar niet zeer poëtisch): “He is not a ray of light, but a ray of darkness.”

bron: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2013/12/negotiations-palestine-israel-netanyahu-coalition-bills.html

 

GEVANGENEN VRIJGELATEN

Israël liet vannacht 26 Palestijnse gevangenen vrij in het kader van afspraken die werden gemaakt in het “Kerry-overleg”. Acht van hen gingen naar Gaza. De andere 18 naar de Westelijke Jordaanover. Een filmpje over de begroeting van de gevangenen door de Palestijnse leider Mahmoud Abbas is hier te vinden:

http://www.bbc.co.uk/news/25556593

 

Een achtergrondanalyse van het al meer dan twintig jaar lopende onderhandelingsproces vint u op:

Jaffadok INTERNATIONAAL ONDERHANDELINGEN ALGEMEEN