Nieuws van 30 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 30 september 2014

Netanyahoe: Hamas zoals de nazi’s

Premier Netanyahoe trekt een rechte lijn van de nazi’s naar de islamitische staat (IS) en Hamas. Maar Iran is het grootste gevaar.

Intussen,in de schaduw van de VN, duurt de onrust in Jeruzalem voort

In zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN op maandag heeft de Israëlische premier in enkele one-liners zijn twee prioriteiten in de mediaslag rond de strijd tussen de joodse staat en de Palestijnen samengevat. Zijn speech kan ook gezien worden als opmaat naar zijn overleg met de Amerikaanse president op woensdag (1/10).

Het grootste gevaar, zo waarschuwde de Israëlische leider, is Iran. Het zou een fatale fout zijn om IS te verslaan en ondertussen Iran de nucleaire drempel te laten overschrijden. Dat zou neerkomen op: “to win the battle and lose the war”. Netanyahoe duidde Iran tot twee maal toe aan met de propagandistische term “Islamic State of Iran” in plaats van ‘Islamic Republic of Iran’. Daarmee suggereert hij voor het publiek een grote verwantschap met het islamitisch terrorisme waartegen de VS nu een coalitie hebben gesmeed.

Dezelfde associatie presenteerde Netanyahoe door te stellen dat Hamas en IS loten zijn van dezelfde stam. Opvallend was dat hij daarna via een retorische truc een lijn trok van de Duitse nazi’s in de jaren ’30 van de vorige eeuw, naar Hamas en IS: “The Nazis believed in a master race, the militant Islamists believe in a master faith”. In het verlengde daarvan vergeleek hij de Israëlische bombardementen met de door de Amerikanen geleide bombardementen op IS-stellingen in Irak en Syrië.

Nb: In politieke termen moeten de one-liners van de Israëlische premier waarschijnlijk tevens worden gezien als de twee centrale eisen van de Israëlische regering en zijn  lobby aan president Obama. Namelijk, geen overeenstemming met Iran in november als de deadline voor zo’n akkoord afloopt, en vasthouden aan de ‘terrorisme’-status van Hamas. De consequentie van dat laatste kan zijn, het niet accepteren van de Palestijnse eenheidsregering als gesprekspartner ofwel ‘partner for peace’.

De strijd tegen IS

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken heeft in de VN verklaard dat zijn regering de strijd tegen de islamitische staat steunt. Kort daarvoor had president Obama in een interview gezegd dat het onvermijdelijk is dat de bombardementen op IS in Syrië ook de regering van president Assad ten goede komen. Aangezien Hezbollah in Libanon en Syrië ook tegen IS (en verwante groepen als al-Nusra) vecht, komt de ‘shiitische as’ Iran-Syrië-Hezbollah in de beeldvorming dichter bij de strijd tegen het islamitisch terrorisme te staan.

 

bron:

aljazeera, 30/09

dailystar, 30/09

 

 

Tags:  HAMAS, IS, NETANYAHU, VN