Nieuws van 30 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 30 oktober 2014

Jordanië, een kwetsbare partner van Israël

De Jordan Times gaat uitvoerig in op de woordenstrijd tussen Washington en de Israëlische regering: het ‘chickenshit’-incident. Intussen vergadert de Veiligheidsraad.

Konig Abdullah en Clinton, onlangs in een discussieforum

Gewoonlijk reageert een regeringsleider niet op uitlatingen van anonieme functionarissen. Maar de belangrijkste krant van Jordanië bericht uitvoerig over de tegenaanval van premier Netanyahoe in het Israëlische parlement.

De Israëlische premier koos de nationalistische lijn en ging daarmee door op de koers die zijn kabinet op dit moment bij elkaar houdt: ‘Our supreme interests, chiefly the security and unity of Jerusalem, are not the main concern of those anonymous officials who attack us and me personally, as the assault on me comes only because I defend the State of Israel.

De uiterst rechtse minister Naftali Bennett verdedigde de premier op facebook. Een belediging van de Israëlische premier is is een belediging van het hele joodse volk, in Israël en daarbuiten: ‘Cursing the prime minister and calling him names is an insult not just to him but to the millions of Israeli citizens and Jews across the globe.’ Bennett heeft de afgelopen weken Netanyahoe gedwongen tot een kolonisatiepolitiek die in Washington als provocatief wordt gezien.

De wijze waarop Netanyahoe en Bennett deze zaak aanpakken bevestigt het vermoeden van analisten dat er sprake is van een door de Amerikaanse regering getolereerde aanval (via de band van anonieme functionarissen) en dat die gericht was op de Israëlische binnenlandse politiek. De VS willen kennelijk de positie van Netanyahoe verzwakken.

De Veiligheidsraad (VR)

De PLO ambassadeur bij de Verenigde Naties, Riyad Mansour heeft de VR meegedeeld dat hij op verzoek van de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas het tijdschema voor Israëlische terugtrekking zal voorleggen. Het gaat formeel om een ontwerp-resolutie waarin een deadline staat voor beeïndiging van de bezetting in 2016 (‘contain[s] elements of parameters [of withdrawal] with a time frame to end the occupation‘).

Jordanië had de spoedzitting van de VR bijeen geroepen. Jordanië is op dit moment het enige Arabische land dat zitting heeft in de VR (als niet-permanent lid). Aanleiding voor het Jordaanse verzoek om de ‘question of Palestine’ te agenderen was een brief van Palestijnse kant waarin de recente Israëlische bouwbesluiten en politieacties in en rond Jeruzalem aan de orde worden gesteld. Ook gisteren en vannacht zette de onrust door.

Jordanië verkeert in een moeilijke positie. Het is zeer afhankelijk van de VS en is daardoor beperkt voor wat betreft een kritische houding ten opzichte van Israël. De bevolking van Jordanië is in meerderheid Palestijns. In het Israëlisch-Jordaans vredesverdrag van 1994 is vastgelegd dat de Koning van Jordanië een bijzondere verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van de voor moslims heilige plaatsen in Jeruzalem.

Onder secretaris-generaal van de VN Jeffrey Feltman gaf de strategische implicaties van de voortgaande bouw van nederzettingen aan, zoals die gezien wordt binnen de VN: ‘The reality is that continued settlement activity in the Occupied Palestinian Territory (…) is moving the situation ever closer to a one-state reality,’ Feltman said.

bron:

Jordan Times, 29/10

Jerusalem Post, 30/10

achtergrond:

http://jaffadok.nl/nieuws-van-29-oktober-2014/