Nieuws van 30 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 30 november 2014

Verkiezingskoorts in Israël

Ministers sorteren voor met oog op verkiezingen. Arabische Liga: een besluit zonder datum. Beloftes aan druzen en circassiërs

Ruzie binnen kabinet

De druzen vormen twee procent van de Israëlische bevolking (Al Jazeera)

De premier (Likoedpartij) en de minister van Financiën (Yair Lapid, partij Yesh Atid) verzekeren beiden dat zij niet bang zijn voor verkiezingen. Netanyahoe brengt vandaag een gematigder versie van de Wet op de Joodse Staat in het kabinet in de hoop dat minister Livni (partij Hatnua) ermee instemt dat die versie naar de Knesseth gaat. In dat geval raakt Lapid, die zich ook verzet tegen het wetsontwerp en een gevaarlijker concurrent is voor het premierschap dan Livni, meer geïsoleerd. Verder creërt Netanyahoe een crisissfeer rond de begroting van Lapid.

De lastenverlagingen, bedoeld om delen van de bevolking tegemoet te komen in de sociale sfeer, zouden ten koste van het militaire budget gaan en dus ten koste van de veiligheid van Israël. Likoed mikt erop dat ‘veiligheid’ bij verkiezingen zwaarder weegt. Likoed en Yesh Atid beschuldigen elkaar over en weer van geheim overleg met de twee kleine orthodox religieuze partijen. Ook door die besprekingen heen speelt de sociale kwestie.

Israël niet verzekerd van veto VS

Minister van Financiën Yair Lapid zegt dat de relatie tussen Israël en de Verenigde Staten een ongekend dieptepunt beleeft. Daarmee bekritiseert hij indirect premier Netanyahoe die in eerste instantie verantwoordelijk is voor deze relatie. Lapid waarschuwt dat Israël er zelfs niet meer zeker van kan zijn dat de VS zijn vetorecht gebruikt bij Israël onwelgevallige resoluties in de Veiligheidsraad. Mogelijk probeert Lapid de schuldvraag voor de slechte relatie met de regering Obama tot een punt in de eventuele verkiezingsstrijd te maken.

Arabische Liga wil naar VR

Gisteren hebben de 22 landen van de Arabische Liga besloten om een resolutie voor te leggen aan de Veiligheidsraad (VR), waarin de eis staat dat Israël zich terugtrekt achter de grenzen van 1967. Voorzover bekend bevat het besluit echter geen datum waarop die resolutie wordt ingediend. Binnen de Arabische Liga hebben momenteel Saoedie-Arabië en Egypte de meeste invloed. Beide landen zijn strategisch bondgenoot van de VS maar hebben een gespannen verhouding met de regering Obama en lijken geneigd tot een zekere afstemming met Israël over regionale kwesties.

Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit (PA) heeft in de vergadering nog eens bevestigd dat hij Israël niet zal erkennen als joodse staat. Ook verklaarde hij dat de PA toelating zal vragen tot internationale organen zoals het Internationaal Strafhof. Deze laatste, gevoelige stap is door hem echter steeds gekoppeld aan de (afwijzing in de VR door de VS van de) resolutie betreffende de terugtrekking van Israël achter de grenzen van 1967.

Beloftes aan druzen en circassiërs

Premier Netanyahoe heeft steuntoezeggingen gedaan aan leiders van een kleine en een zeer kleine etnische minderheid in Israël, de druzen respectievelijk de circassiërs. Onlangs kwam een druzische politieman om het leven bij een aanslag in een synagoge. De druzen hebben een lange traditie van ‘geen problemen’ met het staatsgezag waaronder zij leven. Zij dienen onder meer in het Israëlische leger. Deze pragmatische politiek legitimeren zij met de veronderstelde ‘bloedbanden met het joodse volk’ via de profeet Jethro.

bron:

timesofisrael, 30/11 en 29/11

j(erusalem)post, 30/11

al jazeera, 29/11