Nieuws van 30 juli 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 30 juli 2014

Bominslag vlak bij het Al Shifa Ziekenhuis

Gaza: 1178 doden, 6.800 gewonden. What next?

Nu de Israëlische aanvallen doorgaan en de VS worden gebruskeerd, is de vraag wat het strategische doel van Israël is.

Sommige waarnemers verklaren de weigering van Israël om de Amerikaanse voorstellen serieus te nemen en het opvoeren van Gazacampagne als een interne dynamiek die moeilijk te stoppen zou zijn. Zij stellen: de oorlogsrethoriek (en de voorafgaande kwestie van de “ontvoering” van drie joodse kolonisten) hebben de joods-Israëlische bevolking in een zodanig fanatieke anti-Palestijnse stemming gebracht, dat een stopzetting van de beschietingen zonder totale vernietiging van het verzet in Gaza politiek te gevaarlijk is.

Door verschillende analisten worden andere strategische doelen genoemd. Eén ervan is het versterken van de positie van de Egyptische generaals rond de Gazakwestie en het voorkomen dat Turkije en Qatar politieke winst behalen door een staakt-het-vuren. Een analyse van de Egyptische voorstellen en die van John Kerry (door 972mag) en de Israëlische reacties daarop, maken waarschijnlijk dat dit op zijn minst één van de Israëlische doelen is.

(Daily Mirror, Engeland) “This badly injured Palestinian boy desperately screamed out for this father”

Intussen komt ook een ander doel in beeld: een vorm van herbezetting van de Gazastrook na de “disengagement” in 2005. Het Israëlische leger heeft momenteel langs de hele grens van de strook een vrije schootszone ingesteld van drie kilometer (kaartje: pchrgaza, zie hieronder). Daarmee is 44% van het oppervlak onbegaanbaar voor de bevolking. Het bereik van Israëlische scherpschutters gaat daarmee nog veel dieper de strook in zo is de ervaring in de afgelopen jaren. Met de verwoesting van hele wijken in het noorden en op dit moment in het centrum van Gazastad wordt het waarschijnlijk dat ook die (tot nu toe) dichtbevolkte delen niet meer begaanbaar zullen zijn na een “vredesregeling”.

Een derde analyse van de laatste dagen is dat Israël gevangen zit in een dilemma. Een staakt-het vuren dat ook maar enige concessie aan Hamas bevat, zal ook in de Westelijke Jordaanoever als overwinning worden gevierd en zal een zware klap zijn voor de Palestijnse Autoriteit. Het zal de door Israël gevreesde politieke eenheid van deze bezette gebieden bevorderen. Volgens verschillende analyses is dat nu reeds het resutaat van de huidige militaire exercitie.

bron:

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/07/israel-strikes-gaza-only-power-plant-201472911383591718.html (30/07)

http://972mag.com/why-israel-wont-sign-any-ceasefire-thats-fair/94372/

http://972mag.com/protective-edge-the-disengagment-undone/94528/

http://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/GazaStrip_IDP_Sitrep_A3.pdf

http://www.pchrgaza.org/portal/en/index.php?option=com_content&view=article&id=10003:gaza-strip-attacks-in-the-border-areas-and-their-consequences&catid=144:new-reports

achtergrond:

http://jaffadok.nl/gaza-bevolking/

http://jaffadok.nl/gaza-2008-2009-en-2012/