Nieuws van 30 december 2014

Eindejaarsshuffel

Hamas in beweging. Strijd om Amerikaanse universiteiten. Protest in Jordanië tegen gasdeal. Oud of Nieuw in de Veiligheidsraad.

Hamas denkt na over strategie

‘There is a new generation of young leaders coming up’. (Gaza Youth Breaks Out, facebook)

Volgens berichten in Britse en Israëlische media heroverweegt Hamas zijn strategie. Directe onderhandelingen met Israël, tot nu toe uitgesloten door het handvest (‘Manifest’) van de organisatie, zou als mogelijkheid in discussie zijn. Tweede politieke man van Hamas, Abu Marzouk: ‘We have negotiated with Israel using weapons; so it is possible to negotiate with words‘. Hamas heeft gemengde ervaringen met bemiddelaars, zoals Egypte. Sheikh Ahmed Yousef, een van de politieke strategen van Hamas geeft uiting aan dezelfde ideeën, maar dan toegepast op Europa en de VS. Uit zijn woorden kan worden afgeleid dat tenminste sommigen binnen Hamas van mening zijn dat de organisatie in het Westen een onnodig negatief imago heeft. En: ‘There is a new generation of young leaders coming up‘.

Ook het Manifest uit 1987 staat ter discussie. Dit stuk bevat antizionistische en anti-Israëlische en volgens sommigen antisemitische passages. Ook moet Hamas duidelijker over het voetlicht brengen dat de islam van Hamas zich fundamenteel onderscheidt van de geloofsopvattingen van IS/ISIS. Hamas onderhandelde overigens aan het einde van de gewelddadigheden afgelopen zomer indirect met Israël. Verder waren er eerder al onbevestigde berichten over directe gesprekken met Israël in november 2012 na de operatie ‘Pillar of Defense’.

Amerikaanse campussen: strijd rond Israël

De Amerikaanse journalist Chris Hedges is van de Universiteit van Pennsylvania geweerd als spreker over het Midden-Oostenconflict. Hedges is oud-chef van de Midden-Oostenredactie van de New York Times. Hij zou zeer onlangs in een column een vergelijking hebben getrokken tussen de staat-in-wording van de IS/ISIS en de strijd in de jaren ’40 van de vorige eeuw, waaruit de nieuwe staat Israël is voortgekomen: ‘Its quest for an ethnically pure Sunni state [de ISIS-staat op religieuze basis] mirrors the quest for a Jewish state eventually carved out of Palestine in 1948‘.

De affaire rond Hedges is symptomatisch voor de verharding van de ‘strijd om de universiteitscampussen’ in de VS. Hedges, die eerder is geboycot, verwacht om die reden in de toekomst wel vaker geboycot te zullen worden: ‘Being banned from speaking about the conflict between Israel and Palestine, especially at universities, is familiar to anyone who attempts to challenge the narrative of the Israel lobby‘.

Jordanië: verzet tegen gasdeal met Israël

Gasvelden voor Israëlische kust

De Egyptische online-krant Al-Watanvoice bericht dat vrijdag duizenden Jordaniërs de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen de voorgenomen overeenkomst tot het leveren van gas door Israël. Het gas wordt door American Noble Energy uit het gasveld voor de Israëlische kust gehaald en zal deels aan Jordanië worden geleverd. De overeenkomst zou een waarde hebben van $15 miljard. De Jordaanse bevolking is zeer anti-Israëlisch maar het koningshuis en de militaire en economische elite daaromheen is afhankelijk van de VS en indirect van Israël. Bijna 70% van de bevolking is Palestijns. De gemoederen, niet alleen bij de Palestijnen, zijn verhit geraakt sinds Israëlische ordediensten, politici en religieuze ijveraars het islamitische al-Aqsa heiligdom demonstratief betreden. De koning zag zich gedwongen zijn ambassadeur terug te trekken. Tijdens demonstraties wordt al maandenlang gevraagd om het impopulaire vredesverdrag met Israël van 1994 op te zeggen.

Stand van zaken Palestijnse resolutie

De ambassadeur van Jordanië heeft maandag een resolutie, opgesteld door de Palestijnse Autoriteit (PA), voorgelegd aan de vijftien leden van de Veiligheidsraad. De VS hebben zich sterk verzet tegen deze resolutie, met name sinds de PA de tekst de afgelopen week na interne druk had aangescherpt (o.a.: Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de Palestijnse staat). Westerse diplomaten hebben gezegd verrast te zijn dat de resolutie toch zo snel werd voorgelegd. Niet duidelijk is nog altijd, of Jordanië namens de PA zal aandringen op stemming nog dit jaar.

bronnen:

Jerusalem Post, 30/12

alwatanvoice, 29/12

jordantimes, 29/12

Times of Israel, 29/12

GYBO (facebook, Gaza Youth Breaks Out)

achtergrond:

http://jaffadok.nl/hamas/