Nieuws van 30 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 30 augustus 2014

Gaza-resolutie in Veiligheidsraad van de VN

De Veiligheidsraad (VR) stemt binnenkort over een resolutie waarmee de Gaza-wapenstilstandsovereenkomst internationaal bindend wordt.

Veiligheidsraad. 15 leden, momenteel is Jordanië roulerend lid en Engeland voorzitter.

Binnen de VN wordt verder gewerkt aan de ontwerp-resolutie die door Jordanië is opgesteld. Jordanië deed dat de afgelopen weken in overleg met de VS en de drie grote Europese landen Duitsland, Frankrijk en Engeland. De resolutie wordt een zelfstandige tekst waarvan bewoordingen kunnen afwijken van de wapenstilstandsovereenkomst onder Egyptische bemiddeling van begin deze week en waarin sommige elementen een ander accent kunnen krijgen.

Riyad Mansour, de ambassadeur bij de VN voor de Palestijnse Autoriteit (PA), zei dat een resolutie waarin een internationaal toezichtmechanisme is opgenomen nuttig zou zijn om hervatting van gevechten te voorkomen. Hij noemde echter ontwapening van Gaza (in casu Hamas en de andere verzetsgroepen) “niet realistisch”.

Afgelopen week riep de VR de partijen al op om met spoed te onderhandelen over de kwesties voor de langere termijn (die worden genoemd in het wapenstilstandsakkoord voor de korte termijn). Van belang zal zijn wat de VR-resolutie hierover zal bevatten.

Door de militaire tak van Hamas georganiseerde volksbijeenkomst in Shejaiyam (Gaza) na het staakt het vuren.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Ron Prosor, nam reeds een voorschot. Hij vroeg de VR dringend om een door Israël opgestelde lijst met “oorlogsmisdaden” van de kant van de Palestijnse verzetsgroepen mee te nemen in de besluitvorming. De druk van andere zijde, in de richting van een veroordeling van Israël vanwege zijn optreden tegen de Gazastrook, zal op een veto van de VS stuiten.

De Europese Unie had eerder deze week verklard over het doel van een duurzame overeenkomst: “A sustainable agreement should address all the root causes of the conflict and bring fundamental change to the situation in Gaza.”

bronnen:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184572 – .VAGKrihUMvI

Jordan Times