Nieuws van 30-12-2013

Discussie in Israël over annexatie Jordaanoever

Toegang tot de Jordaanvallei. bron: Electronic Intifada

Acht ministers uit de regering Netanyahu hebben voor een wetsontwerp gestemd dat neerkomt op een vorm van annexatie van de westelijke Jordaanoever. Drie ministers stemden tegen. Het gaat om een stemming zondag (29/12) in het “Ministerial Committee for Legislation”. Israëlische wetgeving zou van toepassing worden op joodse vestigingen in de vallei en de wegen daarnaartoe. Toestemming van de Knesseth zou niet meer vereist zijn voor bouwactiviteiten, maar omgekeerd: voor het verbieden van bouwactiviteiten. Het Israëlische Channel Seven spreekt zelfs zonder meer over annexatie van de Jordaanvallei.

De kritiek komt zowel uit regeringskringen als van de oppositie. Het voorstel zou populistisch zijn en het overleg met de Palestijnen onder leiding van de VS ernstig verstoren. Het gedrag van de ministers en de reacties in joods Israël wijzen op toenemende nervositeit over de gang van zaken in de door John Kerry “begeleide” onderhandelingen.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zegt dat deze wet alle vredesinspanningen teniet zou doen (“destroy”).

bron: http://rt.com/news/israel-vote-jordan-annex-951/
en: http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=661182

Zie voor achtergrond: jaffadok.nl/grote-lijn

—————————

Saoedie-Arabië en Frankrijk bewapenen Libanon

Hollande ontvangt een Saoedische onderscheiding. bron: Naharnet, Libanon

Saoedie-Arabië heeft Libanon $ 3 miljard (ca. € 2,3 miljard) aangeboden om zijn leger te moderniseren. President Suleiman van Libanon zegt dat Libanon overweegt om daarvoor wapens te kopen in Frankrijk. Gisteren (zondag) was president Hollande van Frankrijk op bezoek in Saoedie-Arabië.

Het Libanese leger is nimmer partij geweest tegen het leger van Israël in tegenstelling tot het Hezbollahleger. Er bestaat een spanning tussen het officiële Libanese leger en Hezbollah, dat door Israël altijd als een terreurorganisatie is beschouwd.

 

bron: http://www.strategic-culture.org/news/2013/12/30/saudi-arabia-grants-lebanese-army-3bn.-in-aid.html