Nieuws van 3 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 3 oktober 2014

Conflict VS – Israël niet gladgestreken

Zowel de Israëlische premier als Obama’s woordvoerdster blijven voluit gaan in de media. Ook ADL zoekt de media. Stafchef Gantz dreigt Hezbollah.

Complexe strategische situatie in de regio: iraakse shiiten in Damascus (foto: joshualandis.com)

De  goedkeuring van de bouw van een nieuwe nederzetting onder de rook van Jeruzalem lijkt nu, althans publicitair, het hoofdpunt te worden in een woordenstrijd. Het gaat om 2.500 woningen in Givat Hamatos die op een cruciaal punt zullen verrijzen. Realisering brengt volgens deskundigen een fatale slag toe aan de optie dat een Palestijnse staat een deel van Jeruzalem zou omvatten of daar zelfs maar toegang toe zou hebben.

 

De meningsverschillen tussen de Amerikaanse en de Israëlische regeringen gaan verder dan deze kwestie. Opvallend is dat beide partijen ook na het gesprek Obama-Netanyahoe (http://jaffadok.nl/nieuws-van-2-oktober-2014/) de media blijven opzoeken. Dat betekent dat het overleg geen toenaderimng op hoofdpunten heeft opgeleverd. Zulke punten zijn: hervatting vredesoverleg op basis van twee staten, nederzettingenbouw, relatie met Egypte/Saoedie-Arabië, gelijkstelling Hamas met IS (“oorlog tegen Hamas = deel van algemene strijd tegen terrorime”) en tenslotte de Iran-kwestie.

De Amerikaanse lobbyorganisatie ADL (Anti Defamation League) beschuldigt de president van een woordkeus en een toonzetting die niet loyaal is aan Israël. De president is ‘bijziende’. Met name de opmerking van Obama dat de bouw nabij Jeruzalem een probleem kan geven tussen Israël en zijn ‘closest allies’ wordt bekritiseerd. Mogelijk vreest de lobby dat dit betekent dat de VS de EU minder onder druk zullen zetten om daar geen groot punt van te maken.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius heeft volgens berichten van vanmorgen verklaard dat de bouw van de ‘2.610’ woningen een directe bedreiging is van de tweestatenoplossing. “Als deze beslissing overeind wordt gehouden, dan betekent dat de eerste nieuwe nederzetting in Oost-Jeruzalem in vijftien jaar.” Dit betekent waarschijnlijk ook dat de kwestie binnen de EU een belangrijk punt van overleg is of gaat worden.

In de Israëlische pers verschijnen commentaren die wijzen op het sociale karakter van Givat Hamatos: veel van de woningen zijn bestemd voor arme Ethiopische joden. Bovendien zou het plan ook woningen bevatten voor Palestijnen.

Chefstaf Gantz over Hezbollah

Generaal Gantz waarschuwt in Yedioth Aharonoth het Libanese Hezbollah dat het leger gereed is om de organisatie een even zware slag toe te brengen als Hamas. Het is voor het eerst sinds geruime tijd dat iemand op zijn niveau Hezbollah vanuit militaire blik in het vizier neemt. Hezbollah is momenteel verwikkeld in de strijd tegen islamistische milities in Libanon en in Syrië (waar de organisatie de regering Assad steunt).

Het laatste nieuws vanmorgen luidt dat een Israëlische legerpost in het gebied Israël – Syrië – Libanon onder vuur is genomen.

 

bron:

israelnationalnews, 03/10

globes.co.il 02/10

ynetnews, 03/10