Nieuws van 3 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 3 november 2014

Kerry, Erekat, Mogherini, Lieberman

VS en PA praten vandaag: hervatting vredesoverleg? ‘Midterm’-verkiezingen in VS: Iran eerste testcase. Mogherini wil EU-rol. Lieberman hanteert de knuppel.

Kerry – Erekat

Buitenlandcoördinator van de EU Frederica Mogherini, in het Europees Parlement

Vandaag ontmoeten de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry en de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat elkaar in Washington. Erekat wordt vergezeld door Majid Faraj, chef van de inlichtingendienst van de Palestijnse Autoriteit (PA). De VS willen de vredesbesprekingen tussen Israël en de PA weer op gang brengen. In principe beginnend op het punt waar de onderhandelingen eind april j.l. werden afgebroken. Kerry zal uitstel willen van het PA-plan om de Veiligheidsraad de resolutie voor te leggen die, indien aangenomen, Israël onder zware druk zou zetten om de bezetting eind 2016 te beeïndigen. De Palestijnen hebben enige flexibiliteit getoond. Maar zij eisen dat in ruil de grenzen van de Palestijnse staat nu worden vastgelegd als uitgangspunt voor verdere onderhandelingen.

Federica Mogherini naar Israël en Ramallah

De nieuwe buitenlandvertegenwoordiger voor de EU is sinds afgelopen zaterdag in functie. Op 7 november a.s. reist zij al naar Israël en Ramallah op de Westoever (waar de zetel van de PA is). Als minister van Buitenlandse Zaken van Italië vertegenwoordigde zij als sociaal-democraat een vrij pro-Israëlische regering. Mogherini verklaarde in het Europees Parlament dat de EU een effectivere speler moet worden in het conflict: EU has been an effective payer; it needs to become an effective player. Op 7 en 8 november zal zij pleiten voor een herstart van de vredesbesprekingen.

VS: ‘midterm elections’

Morgen vinden in de VS de tussentijdse verkiezingen plaats. Volgens de laatste opinieonderzoeken zullen de Republikeinen winst boeken. Die winst kan leiden tot een ‘lame duck’-positie voor president Obama, vergelijkbaar met Bill Clinton in zijn tweede termijn. Die ‘lamme eend’-positie geldt in elk geval voor hervormingen op binnenlands terrein. De analyses over welke gevolgen een en ander zal hebben voor de Amerikaanse opstelling in het Midden-Oosten zijn tegenstrijdig. Enerzijds: de Republikeinen zullen op buitenlandspolitiek terrein de president kunnen blokkeren. Gevolg: Israël blijft een zeer sterke greep behouden op het beleid. Anderzijds (zie Clinton): de president zal zich meer op de buitenlandse politiek richten en daar iets ‘neer willen zetten’. Dat zou, in de lijn van de laatste maanden, kunnen leiden tot grotere druk van de VS op Israël. Algemeen wordt de Iran-kwestie deze maand als eerste ‘testcase’ gezien voor de vraag hoe groot de macht van Israël in Washington nog is.

Lieberman escaleert

Minister van Buitenlandse zaken van Israël Avigdor Lieberman, heeft PA-president Mahmoud Abbas aangevallen vanwege diens condoleancebrief aan de familie van de Palestijn die er door de Israëlische autoriteiten van wordt verdacht opzettelijk een joodse familie in Jeruzalem te hebben aangereden. Abbas is volgens de minister niet een partner voor vrede maar, ‘a partner for terrorism, a partner for terrorists, a partner for murderers’.

bron:

Jerusalem Post, 03/11 en 02/11

Haaretz. 02/11

The Washington Post, 03/11