Nieuws van 3 mei 2014

Nahum Barnea

Amerikanen gefrustreerd over Israël

De Amerikanen leggen vrijwel de schuld voor het mislukken van de onderhandelingen bij Israël. Dat is voor het eerst sinds 1991.

In de Israëlische krant Yedioth Ahronot stond gisteren een interview met Amerikaanse topfunctionarissen over de mislukte gesprekken met de Palestijnen. De namen van de geïnterviewden mocht de journalist, de zeer bekende Nahum Barnea, niet publiceren. Maar de uitspraken die zij deden kwalificeert Barnea als “as close as can be to an official U.S. position”. Dat betekent feitelijk dat de geïnterviewden toestemming van hun minister hebben om deze uitspraken te doen.

Deze wijze van communiceren doet denken aan de uitspraken die John Kerry enkele dagen geleden deed over het gevaar dat Israël een apartheidsstaat wordt. Hij trok zijn zeer opvallende uitspraak snel in toen die uitlekte. Maar de uitspraak werd gedaan in een gezelschap dat bijna garant stond voor uitlekken. Dat was de Trilaterale Commissie, een zeer uitgebreid gezelschap van topfiguren uit de VS, Europa en Japan. De samenstelling van het gezelschap doet vermoeden dat de gemiddelde opvatting zeer pro-Amerikaans en pro-Israël is.

Beide gebeurtenissen zijn een indicatie dat in het centrum van de Amerikaanse politiek, op zijn minst binnen de Democratische Partij, twijfels zijn gegroeid over de strategische relatie met Israël.

 

bronnen:

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4515821,00.html
http://972mag.com/u-s-post-mortem-on-peace-talks-israel-killed-them/90371/

achtergrond:

jaffadok.nl/strategie-vs
jaffadok.nl/wrijvingen-vs-israel