Nieuws van 3 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 3 januari 2015

Samenwerking leger, politie en kolonisten

ICC-toetreding waarschijnlijk in maart afgerond. Verschil tussen leger, politie en kolonisten in Israël wordt kleiner. Amerikanen aangevallen.

ICC-procedure in gang gezet

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft zijn laatste officiële stap gezet op weg naar toetreding tot het Statuut van Rome: overhandiging van het officiële verzoek aan de Secretaris-Generaal (SG) van de VN. Daarmee verschaft de PA zich namens Palestina als staat toegang tot het Internationaal Strafhof (ICC). President Mahmoud Abbas had zijn handtekening al woensdag j.l. gezet, maar om onduidelijke redenen waren de stukken toen niet overhandigd aan de SG van de VN. Palestina wordt de 123e staat die zal toetreden. De SG moet het verzoek beoordelen voor de toetreding wordt geformaliseerd, maar aangenomen wordt dat dat een formaliteit zal zijn. Verwacht wordt dat toetreding over twee maanden een feit zal zijn.

Frustratie onder Palestijnen

Kolonisten goed geëquipeerd: olijfboom wordt ontworteld bij Ramallah (bron: PIC)

De scepsis onder de Palestijnen over de onmacht van de VS om Israël en de Israël lobby te weerstaan is na de stemming in de Veiligheidsraad verder toegenomen. De journalist Khalid Amayreh uit Oost-Jeruzalem schrijft: ‘Since Israel has effectively killed any remaining chances for establishing a viable and territorially contiguous Palestinian state, it is futile to cling to the two-state solution strategy‘. Hij stelt ook voor dat de PA zichzelf opheft zodat Israël duidelijk de verantwoordelijkheid draagt voor de politiestaat die het heeft gecreëerd. De achtergrond voor de fundamentele twijfels omtrent de PA en de tweestaten oplossing is ook het geweld tegen Palestijnen dat tegelijkertijd komt van het leger, de politie en de kolonisten.

Voor de kust van de Gazastrook werd vanmorgen vroeg een visser geraakt en zwaargewond door de Israëlische marine. Dat was tijdens een beschieting van de kust bij Rafah en Khan Yunis. Gisteravond werd een Palestijnse jongen vanaf zee met scherpe munitie geraakt, bij Jabalia.

Joodse kolonisten hebben de afgelopen dagen meer dan 5.000 olijfbomen vernield ten noorden van Ramallah. In de weken daarvoor waren 8.000 jonge olijfbomen ontworteld. Volgens ooggetuigen gebeurde dit onder bescherming van het leger. Dit bevestigt een trend die al langer gaande is, waarbij geweld tegen de plaatselijke (niet-joodse) bevolking wordt gepleegd in nauwe en steeds openlijker samenwerking tussen leger en kolonisten.

Voortdurend verzet in Oost-Jeruzalem (bron: PIC)

Vannacht vonden gevechten plaats in de wijk Tur in Oost-Jeruzalem tussen jongeren en het leger. Volgens berichten in Palestine Information Center (PIC) maakte het leger (nb: mogelijk gaat het hier om politie in militaire uitrusting) gebruik van traangas, rubber kogels en geluidsbommen. Soldaten probeerden een 9-jarig kind mee te voeren wat verhinderd kon worden. Ook in Silwan, vonden confrontaties plaats. In Wadi Hilweh, eveneens in Oost-Jeruzalem, werden auto’s van kolonisten bekogeld waarna het leger de hele wijk afsloot en een aantal jonge mannen arresteerde.

Amerikaans konvooi bekogeld door kolonisten

Gisteren werd een een Amerikaanse diplomatieke delegatie door gewapende kolonisten bekogeld. Dit gebeurde bij het Palestijnse dorp Turmus Ayya. De Amerikanen waren daar volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, om vandalisme door kolonisten tegen Palestijnse boomgaarden te onderzoeken (‘diplomatic delegation which came to inspect vandalism to nearby Palestinian-owned trees in the West Bank on Friday‘). Volgens persbureau AFP was het ministerie ‘deeply concerned‘. De Amerikanen zouden volgens een Israëlische woordvoerder in de Jerusalem Post hun komst niet met de autoriteiten hadden afgestemd: ‘An Israeli police spokeswoman said the delegation arrived at Adei Ad in US diplomatic cars without first having coordinated the visit with Israeli authorities‘.

bronnen:

Palestine Information Center (PIC), 03/01

Jerusalem Post, 03/01

achtergrond:

http://jaffadok.nl/geschiedenis-strategie/

http://jaffadok.nl/westelijke-jordaanoever/