Nieuws van 3 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 3 februari 2015

Iran blijft draaischijf Midden-Oosten

Tegenstanders deal VS-Iran roeren zich. Ook binnen Iran. Passeert Obama EU? Nek-aan-nek race Likoed – Labou/Hatnua.

VS, Iran dicht bij overeenkomst: omstanders nerveus

Cameron-Obama enkele dagen geleden; zijn de Britten wel volledig op de hoogte?

Europese diplomaten zouden de Israëlische regering hebben geïnformeerd over de laatste ontwikkeling in het overleg met Iran. Die ‘briefing’ kwam ditmaal blijkbaar niet uit Washington. De informatie hield in dat de VS vergaande toezeggingen aan Iran zouden willen doen op het punt van het aantal centrifuges om uranium te verrijken. Dat aantal (6.500) zou voldoende zijn om van Iran een ‘bijna-staat’ te maken: een land dat, zoals Japan geen atoomwapen heeft maar dat binnen enkele jaren (volgens Israël binnen enkele maanden) zou kunnen maken. Hoewel Iran daarmee nog enkele decennia achter zou liggen op Israël, zou het atoommonopolie van de joodse staat in het Midden-Oosten in principe gebroken zijn.

De uit Europese bron afkomstige informatie houdt tevens in dat Iran in ruil voor de concessie bijdraagt aan het herstel van de stabiliteit van Irak, Afghanistan en Syrië. Israëlische media geven een (hun) verklaring voor het ‘lekken’ van de informatie vanuit de EU: Europa zou tegenstander zijn van het koppelen van de nucleaire kwestie aan andere geopolitieke kwesties. Ook zouden de Amerikanen recent hun gesprekken met Iran buiten de Europese staten om gevoerd hebben. Daarbij gaat het vooral om Duitsland, Frankrijk en Engeland die lid zijn van de ‘vijf plus een’ overleggroep die met Iran praat. Vorige week berichtten Israëlische bronnen dat de VS 80% van de Iraanse wensen zouden hebben ingewilligd, hetgeen in Washington ‘complete nonsense’ werd genoemd.

In Iran wordt de leider van de onderhandelingen, premier Rouhani, onder vuur genomen door tegenstanders van een overeenkomst met de VS en het Westen. Die tegenstand concentreert zich bij het machtige legeronderdeel de Revolutionaire Garde en bij de conservatieve shiitische geestelijkheid. Rouhani slaat nu terug in openbare redevoeringen waarmee hij ook inspeelt op de publieke opinie die een eind wil aan de economische sancties: ‘And when we ask them (de tegenstanders in Iran) what they are going, they answer: ‘We are criticizing and criticism is a good thing… This is not criticism, it is sabotage of national interests,‘.

Contact Netanyahoe met Democraten

Premier Netanyahoe spant zich in om een breuk met de Democraten in het Congres te voorkomen. Het voornemen van de Israëlische premier om op 3 maart het Amerikaanse Congres toe te spreken wordt in die kring gezien als een keuze voor samenwerking met de Republikeinse Partij. Dat zou voor de Israëlische lobby in de VS negatieve gevolgen kunnen hebben. Haaretz benadrukt deze kant van het opereren tot nu toe van de Israëlische premier. Het rampscenario voor Israël zou zijn dat de democratische afgevaardigden tijdens zijn speech zouden weglopen. Het annuleren van de speech van 3 maart zou volgens een commentator een uitweg kunnen zijn. Andere commentatoren menen dat voor Netayahoe en Likoed de binnenlandse publieke opinie doorslaggevend is.

Verkiezingen: Likoed demarreert

Volgens het laatste verkiezingsonderzoek (deze keer Haaretz) heeft Likoed de leiding over concurrent Labour/Hatnua (Herzog/Livni). Likoed: 25 zetels, Labour/Hatnua 23 zetels. Derde partij zou Joods Huis (Bennett) zijn met 14 zetels. De gezamenlijke ‘Arabische lijst’ komt vrij stabiel op 12 zetels.

400 rabbi’s tegen beleid ‘home demolitions’

400 rabbijnen hebben een oproep ondertekend aan de Israëlische regering om te stoppen met het beleid van vernietiging van huizen van verdachten van aanvallen op Israëlische doelen. Dit beleid komt neer op het collectief straffen van de families van mogelijke daders. Die hebben vaak geen proces gehad omdat zij ter plaatse zijn neergeschoten. Daardaar was in enkele gevallen zelfs onduidelijk of sprake was van opzet. De 400 ondertekenaars van de oproep zijn volgens de Israëlische media verwant aan Rabbis for Human Rights, een progressieve groep die zeer kritisch staat tegenover het bezettingsbeleid. Zij stellen dat, ‘the current practice of home demolition fall outside of moral and Jewish tradition‘.

bronnen:

Jerusalem Post, 03/02

Haaretz, 02/02

Ynetnews, 03/02 en 02/02