Nieuws van 3 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 3 december 2014

Ruk naar rechts. Verkiezingen.

De val van de regering laat de ruk naar rechts zien in de Israëlische politiek. Internationaal lijkt zich tegendruk te organiseren.

Rechts in de lift

‘Bennett emerges from Gaza as clear winner’

Premier Netanyahoe van Israël heeft de twee ministers ontslagen waarmee hij in de clinch lag: Yair Lapid (Financiën) en Tzipi Livni (Justitie). In het Israëlische politieke spectrum gelden zij als gematigd. De premier heeft de president gevraagd het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De eenheid binnen het twintig maanden oude kabinet werd ondermijnd vanaf april van dit jaar toen de meerderheid koos voor het afbreken van het vredesoverleg onder leiding van de VS in de persoon van John Kerry. Het is in vijftig jaar niet voorgekomen dat een regering zo snel viel.

Netanyahoe en zijn medestanders kozen na april j.l. voor zware bombardementen op de Gazastrook, hetgeen de gelederen binnen joods Israël deed sluiten. De rechterflank van het kabinet onder leiding van Naftali Bennett, zag daarbij kans de premier te dwingen tot een aanvullend grondoffensief. Deze gang van zaken gecombineerd met recente zeer omstreden bouwplannen in bezet gebied, heeft de internationale positie van het land geschaad. Binnenslands heeft het geleid tot een strijd die nu, voorlopig, is gewonnen door de hardliners.

Een van de opkomende politici achter de Likoed-premier is Naftali Bennett, de jonge leider van de religieus-nationalistische stroming. Avigdor Lieberman, minister van Buitenlandse Zaken loopt zich ook warm en probeert zijn imago in het Westen te verbeteren. Commentatoren geven Bennett de beste kansen om Netanyahoe te zijner tijd op te volgen als premier. Zijn partij Joods Huis heeft 12 zetels in de Knesseth. Volgens de polls zou dat 17 tot 20 kunnen worden. Hij wordt nu genoemd als minister van Defensie in het nieuwe kabinet. Verwacht kan worden dat hij in die functie een zeer harde lijn naar de Palestijnen in de bezette gebieden zal volgen.

Naar verwachting zullen twee kleine orthodoxe partijen na de verkiezingen deel gaan uitmaken van de nieuwe regering.

VR: Jordanië biedt zich aan

Jordanië is bereid om een resolutie (oorspronkelijk van de Palestijnse Autoriteit) in de Veiligheidsraad (VR) te brengen, volgens welke Israël in 2017 moet vertrekken uit de Westelijke Jordaanoever. De Arabische Liga heeft zich tien dagen geleden achter het plan opgesteld, zonder dat details zijn verstrekt over de precieze uitkomst van die vergadering. Jordanië is tijdelijk lid van de VR en is sterk afhankelijk van de VS. Het land werkt nu aan een tekst. Die zal mogelijk in januari 2015 worden voorgelegd aan de VR. Ook Frankrijk heeft zich opgeworpen als tekstschrijver. NB: Niet uitgesloten moet worden dat Frankrijk een ‘Europese’ tekst opstelt en Jordanië een ‘Arabische’, waarna in overleg met de VS een eindtekst tot stand komt die de nieuwe Israëlische regering onder druk zet om weer over de Palestijnse staat te gaan praten. Gisteren sprak John Kerry in Brussel onder andere over dit onderwerp met Europese collega’s.

Frans parlement voor erkenning

Het Franse parlement heeft gisteren met 339 tegen 151 gestemd voor een motie die de regering oproept over te gaan tot erkenning van Palestina als staat. De Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft aangegeven dat de regering vindt dat dat moet gebeuren in het kader van vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Tegelijkertijd geeft de minister aan dat de nu lopende pogingen om het overleg over de Palestijnse staat weer op te starten, wel eens de laatste zouden kunnen zijn.

bron:

NYTimes, 03/12

israelnationalnews, 03/12