Nieuws van 3 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 2 augustus 2014

Gaza: 1680 doden, 8.600 gewonden

Het leger trok zich vandaag terug uit Beit Lahiya in het noorden en Khan Yunis in het zuiden. Begin van een eenzijdige terugtrekking? Vandaag werd Rafah zeer zwaar gebombardeerd. Zie voor de humanitaire situatie: ochoa, hieronder.

VS vullen Israël’s munitievoorraden aan: cartoon Hassan Bleibel

In de toespraak tot de internationale pers en de aansluitende persconferentie gaf premier Netanyahu geen enkel signaal in de richting van een einde aan de aanval op de Gazastrook als geheel. De tunnels en de “ontvoerde” soldaat zijn nu in de publiciteitsslag de kernpunten voor Israël.

In Gaza zelf leidde de terugtrekking uit Beit Lahiya en Khan Yunis en de mededelingen van het leger aan de bevolking tot speculaties over het begin van een eenzijdige terugtrekking uit de gehele Gazastrook. Netanyahu verklaarde dat het leger weg zou gaan uit gebieden waar het zijn taak had volbracht. Israël had eerder zaterdag verklaard dat het niet zou komen opdagen in Caïro waar een staakt-het-vurenoverleg in voorbereiding is. (Dat alles wil niet zeggen dat er niet achter de schermen wordt onderhandeld.)

De toon van de Amerikaanse regering was zaterdag scherper en meer pro-Israël dan in de dagen daarvoor. De “ontvoering” van de Israëlische militair werd direct veroordeeld en Hamas werd verantwoordelijk gehouden, direct dan wel indirect. De “zorgen om de civiele bevolking van Gaza” bleven nu op de achtergrond. Commentaren gaan ervan uit dat de VS een overeenkomst tot beeïndiging van de Israëlische aanval niet haalbaar acht als de militair niet in Israëlische handen is.

De Egyptische bemiddelaars; geen vrienden van Hamas

Een delegatie van Hamas en de Islamitische Jihad zouden vanmiddag in Caïro aankomen voor onderhandelingen over het (nieuwe) vredesvoorstel van Egypte. Dat zou neerkomen op een afspraak over een langer staakt-het-vuren, waarna onderhandeld kan worden over een definitieve regeling. De Palestijnen uit de Gazastrook staan zeer wantrouwig tegenover Egypte; Israël wil Qatar niet aan tafel.

 

bron:

http://www.ochaopt.org/documents/ocha_opt_sitrep_02_08_2014.pdf

Aljazeera

israelnationalnews